Частичното бедствено положение в община Криводол остава
Нормализира се обстановката в община Хайредин и частичното бедствено положение се отменя.

Това каза за журналисти кметът Тодор Алексиев. Намалява нивото на река Огоста, която в събота срещу неделя излезе от коритото си, заля зелени площи, част от пътя към Козлодуй и стигна до първите къщи на село Хайредин.

В две села в Мездренско остава в сила частичното бедствено положение

Превантивно, часове по-рано, бяха изведени животни от няколко обекта и бяха евакуирани хората от най-близките до реката къщи. Причината за разливането на Огоста бе започналото изпускане на води от едноименния язовир край Монтана.

Все още не е отменено частичното бедствено положение в община Криводол. Това каза кметът Христо Доков. По думите му това ще стане след като приключи отводняването на домовете на хората, а проблеми има в половината от населените места в общината. „Първо трябва да помогнем на хората и след това ще оценяваме и щетите по инфраструктурата“, обясни още кметът.

По думите му от тази сутрин комисия от общинската администрация посещава засегнатите къщи, за да описва щетите. В общинския център има наводнени домове, жилищни блокове, мазета, разрушена предпазна дига.

„В село Ракево след миналогодишните наводнения изготвихме проект, но засега нямаме никакво финансиране. Там в момента отново са наводнени училище, детска градина и един квартал“, посочи Доков.

Отмениха частичното бедствено положение в Дунавци

Засегнати домакинства има и в селата Главаци, Галатин, Ботуня. „Ние сме в такъв географски район, където има повече дерета, долове и виждаме всички какво се получи от тези скатни води“, обясни още кметът на общината.

Той допълни, че за разлика от засегнатите от пороя населени места в община Враца, в Криводол няма доброволци, които да помагат на пострадалите. Кметът се надява линиите за подпомагане, обявени и от министър-председателя Николай Денков да заработят бързо, защото на много места в наводнените помещения електроуредите са изгорели и хората имат нужда най-вече от такава помощ.
Мая Ценова, БТА