Поредна безсънна нощ в страх прекараха хората в Северозападна България. Поройните дъждове причиниха наводнения и щети в редица населени места във Врачанско и в момента частично бедствено положение има в общините Враца, Криводол и Мездра. Късно снощи и община Хайредин обяви частично бедствено положение заради започналото изпускане на яз. “Огоста“ и очакваното вдигане на нивото на едноименната река.

Тази сутрин главен комисар Александър Джартов, директор на ГД "Пожарна безопасност и защита на населението", обяви пред NOVA, че ситуацията към този момент е сравнително спокойна, няма пряка опасност и все пак се следи, като има възможност за реакция във всеки момент.

„Ситуацията с язовир Огоста” е нормална. Продължават да се изпускат количествата, които са предвидени от колегите от „Напоителни системи”, които са оператор на съоръжението. До късно снощи нивото на язовира беше на 4 метра до преливане през преливника,което ни накара да заключим, че няма да има такова”, посочи Джартов.

По думите му в момента нивата на реките в региона са в стабилно състояние. Интензитетът на валежите намаля”, подчерта той. И допълни: „Наблюдават се нивата и на река Огоста, и на река Скът. Късно в събота беше обявено бедствено положение от областния управител на Монтана, за да не се допусне да бъде застрашен човешки живот. Извършва се отводняване на къщи в град Дунавци до Видин”.

Главен комисар Джартов подчерта, че към момента няма опасност и за хората в Хайредин, където беше обявено частично бедствено положение. 

Очаква се спадане на нивото на река Огоста край селото в следващите часове, каза за БТА и кметът на община Хайредин Тодор Алексиев. Той обясни, че изпускането на язовир „Огоста“ края Монтана е спряло, защото в района вече не вали. През нощта реката се е разляла и е стигнала дигите, които пазят селото и допълнителните насипи, които са били направени през вчерашния ден, но не ги е преодоляла. Залят е бил пътят към Козлодуй и полицейски патрули са спирали автомобилите.

„Справихме се, свършихме си работата. Евакуираните хора се върнаха по домовете си, все още държим животните от няколко обекта далеч, но предполагам, че в късния следобед и те ще бъдат прибрани“, обясни Алексиев.

В село Портитовци хората разказаха, че към момента няма опасност за къщите в населеното място от повишеното ниво на река Огоста. „Имаше една къща в края на селото, кметът създаде организация да бъде защитена с чували пясък и баластра. Спрямо събота нивото на реката е леко спаднало”, посочи един от местните жители.

Във врачанското село Лиляче продължава отводняването на къщи.

„Заедно с екипи на пожарната успяхме да отводним около 35-40 къщи. С доброволци успяхме да изградим диги по поречието на реката. Земеделски производители също помогнаха. Благодарим на всички”, заяви кметът на селото Вероника Ценова.

В Община Криводол е обявено изцяло бедствено положение. Има наводнена дестка градина и училище. В Лютидол частично е възстановено водоподаването, където беше откъснат водопровод. В Ребърково е отнесен половината гробищен парк. В три населени места пороите са повредили пътна настилка. "В Мизия няма проблем", уточни за NOVA кметът Валя Берчева. 

Междувременно стана ясно, че поради влошената метеорологична обстановка в Северозападна България премиерът акад. Николай Денков ще се включи лично в заседанията на областните кризисни щабове във Враца - в 13:00 ч. и в Монтана - 15:30 ч. Това съобщиха от пресслужбата на Министерския съвет.

Вчера социалният министър Иванка Шалапатова посети Берковица и село Лиляче, които пострадаха от проливните дъждове. Тя се обърна към хората с думите „Вие не сте сами, само дайте знак, че имате нужда от помощ и ние сме до вас“.

Правителството заяви, че ще отпусне помощи в подкрепа на засегнатите от наводненията домакинства. В пълна мобилизация във връзка с обстановката са премиерът, ресорните министерства, областните управители и местните власти.
 

Призори в последния почивен ден у нас в някои източни райони облаците ще се разкъсват, докато на запад отново ще има затихващи валежи. До ранния следобед обаче в западната половина дъждовете ще спрат, а няколко часа по-късно и облаците ще намалеят. Дневни температури – между 22 и 27-28 градуса.

По планините на Югозапад и в областите на изток, където температурите ще са малко по-високи, ще има условия за следобедни, краткотрайни, локални гръмотевични валежи с по-резки пориви на вятъра и риск от градушка. Облаците ще се оформят първо в централните и източните части на Дунавската равнина, малко по-късно по северното крайбрежие и привечер по южното и в крайния Югоизток.

Сходна ситуация се очертава и в понеделник – отново в хода на денонощието над Западна и Централна България ще е слънчево, а повече облаци с потенциал за валежи с гръмотевици и градушка ще има в източните райони. Вторник и сряда зоните, където могат да се очакват някакви локални и краткотрайни валежи, ще стават все по-ограничени на изток.

карта 18 юни
НИМХ

БТА, nova.bg