Тази година през юни се очаква средната месечна температура в Източна България да бъде около климатичната норма, а в Западна - около и под нормата. Това съобщават от НИМХ.

За месечната сума на валежите изгледите са да бъде около и над нормата.

Капризите на времето: Кога ще дойде истинското лято у нас


През повечето дни от първото десетдневие въздушната маса над страната ще е неустойчива, ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще има краткотрайни валежи и гръмотевични бури.

Температурите ще са по-ниски от обичайните за периода. В началото на второто десетдневие се очаква период с предимно слънчево време и относително по-малка вероятност за краткотрайни следобедни валежи.

Около средата и през втората половина от десетдневието отново се повишава вероятността за чести валежи, придружени с гръмотевици на повече места в страната.

Температурите ще са близки, но в по-голямата част от страната все още по-ниски от нормите. Изгледите за третото десетдневие са да има по-продължителни периоди със слънчево време в по-голямата част от страната и на по-малко места да има превалявания.

Засега, по-голяма вероятност за синоптични обстановки с валежи на повече места има в самото начало и около средата на периода. Температурите ще се повишат и ще са близки до нормите.

Подробна информация за времето днес и прогнозата за десет дни напред вижте на Sinoptik.
НИМХ