Манолова във Видин
Манолова във Видин / Десислава Крумова
Тази сутрин в града е починал пациент на хемодиализа
Тази вечер на място в болницата във Видин, за да се срещне с ръководството, пристигна националният омбудсман Мая Манолова. Тя съобщи, че написала няколко препоръки на здравния министър по повод проблемите на диализния център в града.

Манолова уточни, че още в началото на септември е разговаряла с Кирил Ананиев, но към момента няма отговор. След като през вчерашния ден в приемната й са били разтревожени близки на пациенти на хемодиализа, обезпокоени от аварията на техниката във Видин, Мая Манолова обясни:

Центърът за хемодиализа във Видин спря работа заради авария, хората са притеснени

„Освен, че написах вчера поредната препоръка, свързах се и с ръководството на министерството и разговарях със зам.-министър Жени Начева, като я помолих да вземат спешни мерки по ситуацията във Видин. Тя ме увери, че са взели такива и търсят липсваща част, с която да направят ремонта. Пациентите се транспортират в съседни центрове - в Монтана и Лом. Аз настоях за спешни действия... Тази сутрин хората, които бяха вчера при мен, се обадиха отново и ме информираха, че има тревожни случаи... Свързах се с министър Ананиев, който ме увери, че се взимат спешни мерки“.

„Ще настоявам медицински одит, РЗИ, всички институции да направят една безпристрастна и честна проверка. Сигурна съм, че медиите също няма да оставите така този случай. Обадиха ми се близки на човека, който днес е починал. Наистина трагедията е огромна“, изрази съчувствието си националният омбудсман във Видин.