/ ThinkStock/Getty Images
Авария блокира работата на Центъра по хемодиализа във Видин, 50-годишен мъж почина преди извършване на процедурата, а друг е в тежко състояние. От болницата отрекоха случаите да имат общо с повредата. Апаратът, необходим за извършване на хемодиализа, няма да работи до края на седмицата. Здравното министерство спешно разпореди проверка и обяви, че ще осигури безплатен транспорт на нуждаещите се 45 пациенти до болници в Монтана и Лом. От видинското лечебно заведение предлагат срещу изричното съгласие на пациента да извършват хемодиализата със чешмяна вода. Това обаче крие сериозни рискове за здравето, информират лекари.
 
Смъртен случай на пациент във видинската болница бе регистриран тази сутрин, след като апарат, необходим за извършване на хемодиализа, се повреди, съобщава „Видин Вест.” Директорът на болницата д-р Цветан Василев отрече аварията да е допринесла за смъртта на 50-годишния мъж.
 
„Този наш пациент в понеделник е трябвало да бъде на диализен сеанс следобед, т.е. преди инцидентът, на който той не се е явил. Тази сутрин той сам е извикал Спешна помощ, защото му е прилошало и е докаран в много тежко състояние, като е починал преди въобще да е правена диализна процедура“, каза директорът на болницата.
 
Василев допълни, че друг пациент е транспортиран в Лом в тежко състояние. Сериозно е притеснението сред останалите 45 болни, нуждаещи се от хемодиализа:
 
„Не се знае дали утре ще съм жив. Днес трябваше да правя диализа. Сега къде да я правя? Трябваше да я правя, а сега няма къде. Нещо страшно е тук“, каза един от тях.
 
От лечебното заведение предлагат алтернатива да извършват процедурата с чешмяна вода. Това обаче крие сериозни рискове за пациентите, чиято единствена възможност е да пътуват до Лом или Монтана.
 
Как ще правиш хемодиализа с чешмяна вода, която не е омекотена, не е пречистена“, попита един от пациентите.
 
„Смятам, че това, което ръководството ни предлага в момента, е риск за здравето на пациентите, защото преди години, когато беше старата инсталация и се провеждаше, аз съм бил свидетел на по-възрастни хора с недотам стабилни показатели, които получаваха повръщания, падане на кръвното“, сподели друг.
 
Как ще се диализира с питейна вода? Не можем да живеем. Направете нещо! Ние сме хора. Не може да умират хора, защото за Видин няма пари“, посочи една жена.
 
Днес от здравното министерство информираха, че е създадена организация по безплатното транспортиране на пациентите към съседни градове. В близките дни се очаква държавата да предостави 180 хил. лв. на лечебното заведение във Видин, с които да бъдат закупени нови апарати за хемодиализа и легла.