/ Дарик Враца
„Настоявам за държавна помощ за болниците, които са в тежко финансово положение и имат милиони дългове, защото отговорността за това дередже на болниците е на държавата и на Министерството на здравеопазването.“, обяви във във Враца омбудсманът на България Мая  Манолова. По думите й, Здравното министерство трябва да има и готов план как точно в тези болници ще се осъществява и предлаганата здравна реформа.

Мая Манолова поставя пред министъра въпроса за врачанската болница

„Вярно е че не лично Кирил Ананиев е виновен за трагичното положение в тези болници, респективно във врачанската, но отговорността за това е на МЗ. Второто ми настояване беше министърът лично или човек от екипа му, да дойде във Враца и да обяви плановете на Министерството за тази болница. Това, което обеща здравният министър е че до месец ще е готов плана за възстановяване на врачанската болница".

Ексклузивно! Директорът на врачанската болница проговори пред „Дарик“

Мая Манолова коментира и притесненията си относно предлаганата от министър Ананиев реформа в здравеопазването. „Не знам подробности все още, но тъй като отделни елементи от тази реформа излязоха в публичното пространство, моето впечатление е че, като че ли се говори само за повече пари. Не е лошо в здравеопазването да има повече пари, но отново тези пари ще ги плащат гражданите.

Персоналът на МБАЛ „Христо Ботев“-Враца търси помощ от омбудсмана

Отваря се възможност за доплащане, а не чух нищо да се променя в отношенията лекар - пациент, не чух нищо за лимитите, срещу които аз като омбудсман съм, не чух нищо за увеличение на цените на клиничните пътеки и не чух нищо за контрола".

Екипът на омбудсмана организира днес приемни във всички общини на врачанско. Лично Мая Манолова ще е в общините Враца и Козлодуй.