/ Община Велико Търново
От 28 юни до 30 юни жителите и гостите на старопрестолния град ще имат възможността да се насладят на богата и разнообразна програма в рамките на атрактивен фюжън фестивал
Фюжън музицирането е иновативно изкуство, съчетаващо в себе си различни традиционни и съвременни култури и жанрове, но все още е слабо разпознаваемо.

Над 140 реконструктори от пет държави ще върнат Царевец в епохата на Средновековието

Съвременните мултикултурни изкуства не са достатъчно популярни сред масовата публика, но смесването на музикални стилове е част от обмена на културите между различните нации.

От друга страна уърлд-фюжън е изкуство, което комбинира музиката на различни народи и от тази гледна точка е особено атрактивно за масовата публика.  Значимостта на Fusion Fest-а на местно, национално и международно ниво е, че ще се смесва български фолклор с музикални ритми на други народи.

Даниел Панов посрещна във Велико Търново председателя на грузинския парламент (СНИМКИ)

Началото на феста ще даде позната ни етно-джаз формация Аутентик.
Основана е от от Живко Василев (кавал, пиано) и Райна Василева (вокал, перкусии). „Outhentic“ представлява съчетание между думите: „out“ и „authentic“, което преведено на български език означава „извън автентичното“ и препратка към техния индивидуален стил.

В процеса на утвърждаване на стила си, формацията има възможността, да колаборира с изключителни, световноизвестни музиканти и групи като: номинирания за „Грами“ басист - Хуан Гарсия-Херерос​, ​Стоян Янкулов​, Иън Стивънсън, Сучет Малхотра, Банда Дел Падре и много други.

Парламентът обяви Велико Търново за духовна столица на България

Концертът е с вход свободен и ще бъде на 28 юни от 20:30 в Лапидариума.
Съботната вечер в 20:00 часа, в Лапидариума концерт ще направят и “Tango Cats”. Групата е основана през 2016 г. от любовта на трима български музиканти към танца на страстта - тангото.

“Tango Cats” обаче разбиват на пух и прах познатото, с което публиката свързва този стил.Триото изпълнява музикални произведения на Астор Пиацола, Карлос Гардел, Ричард Галиано, Д'ариенцо, Троило, Ди Сарли, Фреседо, Д'агостино и Морикон.

За всяко изпълнение постоянните членове на групата канят гост музиканти и танцьори.И във Велико Търново готвят тази изненада. Концертът е с вход свободен и ще бъде на 29юниот 20:30 часа в Лапидариума.

Велико Търново кани занаятчии от двете страни на река Дунав на голям базар

Закриването на първото издание на Fusion Fest  във Велико Търново ще направи българската фюжън формация Del Padre. Вечерта на 30 юни на сцена „Артлято” ( паметник Асеневци), от 20:00 часа музикантите от Del Padre отново ще зарадват феновете на хубавата и гореща музика с микс от фламенко и латино ритми, съчетани с традиционен български и балкански фолклор.

Програмата по традиция е повлияна от лятото и любовта и както винаги ще остави едно незабравимо чувство на романтика и страст. Музикалният стил на групата е повлиян от испаноезичната музика - испанско традиционно фламенко, музика от Куба и Латинска Америка, както и от фолклорни и етно елементи от цял свят. През 2012-та Del Padre продуцират и издават своя дебютен албум, със заглавие "Руби.

Атрактивни събития очакват участниците и гостите на "Културен турзиъм" 2019

В записите участват музиканти от различни точки на света - Колумбия, Коста Рика, Кипър, Куба, Сърбия, Испания, Полша, Австрия, Германия, Италия, Словения и България. 

Важен тласък на Del Padre за утвърждаването на уникалният им почерк в смесването на фламенко ритми с български фолклорни мотиви дава Нешка Робева, която възлага на групата музикалния аранжимент на спектакъла „Кармен от Факултето“. Концертът е с вход свободен и ще бъде на 30 юни, от 20:30 часа на сцена „Артлято” ( паметник Асеневци)

FusionFest 2019 се провежда със съдействието на програма „Изкуство и култура” на Община Велико Търново.