/ Община Велико Търново
Групи и свободни реконструктори от пет държави пристигат във Велико Търново за Международния фестивал „Средновековен Търновград“, който ще се проведе от 28 до 30 юни на крепостта Царевец.

Даниел Панов посрещна във Велико Търново председателя на грузинския парламент (СНИМКИ)

В историческите възстановки на бита, кухнята, занаятите, изкуствата и войнските умения от XII-XIV век ще се включат повече от 140 реанактори от България, Италия, Румъния, Сърбия и Украйна

Община Велико Търново

За първи път във фестивала ще участва група за исторически възстановки от италианския град Бари. Познатата от миналогодишното издание украинска група „Спиритуалсезонс” ще има на Царевец два вечерни концерта - на 28 и 29 юни, със средновековни и келтски мелодии, поетични северни балади и стари славянки ритми.

Парламентът обяви Велико Търново за духовна столица на България

Под вълшебната музика и зареждащите изпълнение на украинците ще са и уроците по средновековни танци за посетителите на събитието. На форума ще се представят и две румънски групи - „Кафява мечка"-Букурещ с реконструкции на европейските исторически бойни техники, приложни изкуства (керамика, живопис, бродерия), коване, плетене на ризници от XIII-XV в., както итрансилванска група за "жива история" и реконструкция „Черният дракон“ от Брашов.

Община Велико Търново

Те ще покажат полевия живот и занаяти на наемните "свободни дружини" от времето на унгарските крале Луи Велики на Анжу и Зигмунд Люксембург (1360-1390 г.). Сред чуждестранните участници са и смелите и неуморни бойци от група  „Бели орлови" от Белград.

Нейко Генчев: Велико Търново трябва да заеме своето достойно място като исторически и духовен център не само в България, а и в Европа

Сдружение за исторически възстановки "Чигот“, Сдружение за запазване на традициите "Авитохол"-Варна, Средновековно общество MODVS VIVENDI-София,  Сдружение „Верени", група „Ериней“, клоновете на Национално дружество „Традиция“ от Панагюрище, Шумен и Велико Търново и над 10 свободни реконструктори ще са за поредна година сред българските участници в събитието.

Във фестивала, който ще е под мотото „Вкусът на Средновековието“, ще гостува и група „Странстващата бъчва“, която от години интерпретира средновековната кухня и представя стародавните кръчми както като място за хапване и пийване, така и като средище на културен и информационен обмен.

Панов: Нека Велико Търново продължава да бъде нашата обща кауза!

Сред новите български участници са реконструкторите от „Медовина“, специализирали се в производството на алкохолната напитка от чист пчелен мед по технологии от средните векове.

Истинска атракция ще е зрелищният огнен спектакъл „Палячи“ на едноименната група, който ще бъде показан в съботната вечер на откритата сцена до Двореца на Царевец.

Международният фестивал „Средновековен Търновград“ е сред най-мащабните събития за исторически реконструкции в страната и е организиран от Община Велико Търново, Регионалния исторически музей и Национално дружество ”Традиция”-Регионален клон Велико Търново.

Предлагат Велико Търново за историческа и духовна столица на България

Форумът започва на 28 юни - петък в 19:30 часа с концерт и огнено шоу в Двореца на крепостта Царевец. Достъпът до фестивала е свободен, като ще се заплаща само входната такса за архитектурно-музейния резерват.

С вход свободен за крепостта ще са вечерните събития на 28 и 29 юни, от 18:30 до 21:30 часа.