/ netinfo
"22 март – Празникът на Велико Търново е и Празник на българското родолюбие", заяви в празничното си слово по случай Празника на града кметът инж. Даниел Панов. Той припомни, че днес трябва да си спомним за един от най-големите ни военни успехи.

"Днешният ден – 22 март, когато отбелязваме победата на България в битката при Клокотница, е тясно свързан с българската идентичност и с великия дух на нашия древен народ. Преди 788 години великият български и търновски цар Иван Асен II постига блестяща победа над епирския деспот Теодор Комнин.

При Клокотница, Второто Българско царство взима надмощие над владетел, обявил своята държава за наследник на Византийската империя. Къде другаде ако не тук в църквата „Св. 40 мъченици“ можем да усетим толкова силно величието на България, на столичния Търновград, издигнат от цар Иван Асен II след битката при Клокотница?“, каза кметът. кметът.

Подд умите на градоначалника храмът "Св. 40 мъченици" е свидетелство за почитта, която търновци оказват на небесните покровители и заяви, че именно с тяхната закрила и мъдро ръководена от цар Иван Асен II, България отново се простира на три морета.

„Нашата държава се превръща във водещ фактор в цяла Югоизточна Европа, а столицата Търновград е сравнявана по своето величие с Рим и Константинопол. Търново се издига като водещ държавнически, политически, военен, духовен и културен център. Битката при Клокотница е символ и на българското великодушие – царят изумява целия свят, напълно в противоречие със средновековните порядки, той освобождава пленените войници с Теодор Комнин.

С този жест на висш хуманизъм, още преди близо осем столетия, Иван Асен II доказва защо България е наричана люлка на Европейската цивилизация“, отбеляза Даниел Панов.

Кметът призова днешните политици и държавници да признаят официално и по законодателен ред Велико Търново за официална духовна и културна столица на България. 

"Подкрепям напълно кмета Панов за този негов призив и смятам, че народните представители ще го подкрепят, защото Търново е нашата старопрестолна столица, тя е столицата на нашето просвещение.

Тук живеят много достойни хора. Аз лично ще инициирам такава законова инициатива и поемам ангажимент през Даниел Панов това да се случи. Освен престижа за града, ще помислим и да направим вътре някои привилегии, които може да получат тези градове, които са символ на нашата история. Предстои да дебатираме по тази тема, очакваме предложения и от кметовете", заяви председателят на НС Цвета Караянчева.

По случай празника, тя пожела на всички търновци да бъдат живи и здрави, горди и непреклонни така, както са били през вековете.

"Щастлива съм да ви приветствам с празника 22 март - денят, в който през далечната 1230 година цар Иван Асен II разгромява войските на Теодор Комнин при Клокотница и завоюва една от най-големите военни победи в Средновековната ни история.

Днес почетохме и Деня на Св. 40 мъченици - вашите покровители, покровителите на Велико Търново. И това иде да ни напомни, че българската военна мощ и силата на православната вяра винаги са вървели ръка за ръка. Те са направлявали народа ни в годините на възход и са били негова упора във времена на покруса.

И днес, във 21 век, в европейска България никой не може да има съмнение, че армията и църквата, наред с просвещението и културата, са крепителите на държавността. Вълнувам се когато говоря за национална памет и преданост към Отечеството пред вас - жителите на старопрестолната столица Търновград, която летописците са сравнявали с Рим и Константинопол и която се е утвърдила не само като непрестъпен военен и административен център на Второто Българско царство, но и като седалище на стопански и духовен разцвет.

Във вашите вени тупти пулса на гордите Асеневци, които превръщат България в политически лидер на Средновековна Европа с излаз на три морета. Вие сте закърмени със заветите на най-големия ни духовен пастир - Патриарх Евтимий", заяви Цвета Караянчева,

Председателят на НС припомни, че във Велико Търново заседава първото Велико Народно събрание на освободена България, тук са изковани текстовете на първата българска Конституция, тук е провъзгласена независимостта ни през 1908 година.

"Много са знаменателните събития, които правят Велико Търново град-светиня. Тук всеки камък е история, а мостовете, които свързват славното ни минало с мостовете на бъдещето са здрави и монолитни като крепостните стени на Царевец, защото всички вие с почитта си към дедите ни, с енергията си за съзидание и ревностната защита на традициите, с предприемчивостта и премереното си чувство за модерност сте строителите  на съвременна България - силна, преуспяваща и уважавана.

Докато вас ви има - пазители на българщината, няма да бъде претопено онова що всеки от нас люби, тачи и милее. И накрая ще си позволя да ви припомня думите на бележития българин и ваш съгражданин Стефан Стамболов.

"Нека да си гледаме работата без да се унижаваме пред когото и да е, без да чакаме помощ за нашите народни стремления от там, гдето помощта си много скъпо продават!". Честит празник, жители и гости на Велико Търново! Да живее България!", завърши Цвета Караянчева.