Шествие
Шествие / netinfo
Шествието с ликовете да дарителите на Велико Търново преди минути тръгна от църквата „Св. 40 мъченици” и продължава до сградата на Община Велико Търново, където се очаква в 10.30 часа да започне празничният ритуал за издигане на знамената. Там кметът инж. Даниел Панов ще произнесе слово, след което Великотърновският митрополит Григорий ще отслужи благослов.



С Празнична Света литургия започна празника на Велико Търново (СНИМКИ)

В 11.00 часа пред сградата на Община Велико Търново ще започне концерта на Нели Рангелова и Поли Паскова, а в МДТ „К. Кисимов” ще се проведе Тържествена сесия на Великотърновския общински съвет, на която се очаква историкът проф. Пламен Павлов да бъде обявен за почетен гражданин на Велико Търново.

Предложението бе подкрепено от всички членове на комисията в Общинския съвет, която е разгледала постъпилите номинации още в началото на месеца. Номинацията на преподавателя в катедра "Стара и средновековна история" във ВТУ "Св. св. Кирил и Методий" бе издигната от дирекционния съвет на Регионалния исторически музей в града. В предложението се посочва, че той има стотици публикации в престижни национални и международни издания, в които прави ценни научни открития.

Безплатен пешеходен тур организира РИМ-Велико Търново за Празника на града

Събитията от празничната програма продължават и в следобедните часове.  От 14.00 до 17:00 часа  ще се проведе безплатна пешеходна обиколка с беседа „Духовното величие на столичния Търновград“.

Маршрутът започва от пл. „Цар Асен І“, през АМР „Царевец“ , „Асеновата порта“ към Митрополитската църква „Свети Първоапостоли  Петър и Павел” и църквата “Св. Иван Рилски” - „Шишманова баня” и „Владишки мост” - манастира „Великата лавра“ и църквата „Св. 40 мъченици”.

Паркът на миниатюрите показва 9 нови макета за празника на града (СНИМКИ)

В 16:30 часа пред Областният информационен център започва подгряващо парти, като хората там в 17.30 часа ще се включат във Стрийт парад, който ще приключи чак на площад „Цар Асен І“.

Кулминацията на празника на Велико Търново се очертава да бъде в 20.00 часа на площад „Цар Асен І“, където жителите и гостите на града ще се насладят на Аудио-визуалиния спектакъл „Царевград Търнов - звук и светлина“, след което ще има празнични фойерверки.