Обявиха историкът проф. Пламен Павлов за почетен гражданин на Велико Търново
Обявиха историкът проф. Пламен Павлов за почетен гражданин на Велико Търново / netinfo
Едмънд Бек и Ансамбъл „Българче“ са носителите на наградата „Велико Търново“
По време на Тържествената сесия на Общински съвет-Велико Търново по повод празника на града историкът проф. Пламен Павлов бе обявен за почетен гражданин на Велико Търново. Решението бе взето след гласуване на общинските съветници и 35 гласа "За". Поради служебни ангажименти историкът не присъства в залата, но наградата "Велико Търново" бе връчена на неговата съпруга Румяна Павлова от кмета на Община Велико Търново инж. Даниел Панов. Тя благодари за високото отличие, а в специално видеообръщение думи на признателност изрази и проф. Пламен Павлов. Проф. Павлов е радетел за официалното признаване на Велико Търново за историческа столица на България.

Обявиха историкът проф. Пламен Павлов за почетен гражданин на Велико Търново
netinfo

Предложението бе направено още в началото на месеца и е подкрепено от всички членове на комисията в Общинския съвет, която е разгледала постъпилите номинации.

Преподавателят в катедра "Стара и средновековна история" във ВТУ "Св. св. Кирил и Методий" проф. Пламен Павлов е издигнат за почетен гражданин на старата столица от дирекционния съвет на Регионалния исторически музей в старата столица. В предложението се посочва, че той има стотици публикации в престижни национални и международни издания, в които прави ценни научни открития, а от 1984 г., когато става преподавател във Великотърновския университет, животът му е свързан завинаги с Велико Търново. 
Решението на комисията е подкрепено и със становище на кмета Даниел Панов. 

Част от тържествената сесия бе и връчването на наградата „Велико Търново“, която също традиционно бива присъждана на общественици с принос за развитието на Старата столица. Носители на приза станаха американският предприемач Едмънд Бек и ансамбъл „Българче“.

Едмънд Бек е награден за ролята му за опазване на исторически и културни обекти в старопрестолния град. Американецът инвестира в реставрацията на знаковия паметник на културата хан „Хаджи Николи“. Той е собственик на хотел „Цар Борис“, Йоновия хан и на вековни къщи в Стария град, които са в различна степен на подготовка за възстановяване. Наградата бе приета от представителя му във Велико Търново Любомир Марков.

Ансамбъл „Българче“ е удостоен с награда „Велико Търново“ по повод 50-годишния юбилей и голямата роля за опазване и съхраняване на традициите, обичаите и нематериалното културно наследство. Призът бе връчен на Петър Петров, доц. Митко Димитров и Галя Иванова.