Великотърновец бе отличен от президента с наградата Джон Атанасов
Великотърновец бе отличен от президента с наградата Джон Атанасов / netinfo

34-годишният великотъроновец Петър Петров е тазгодишният носител на наградата „Джон Атанасов”. Тя му бе връчена по-рано днес от президента Георги Първанов на церемония в Гербовата зала на “Дондуков” 2.

Наградата за постижения в развитието на информационното общество на името на известния учен от български произход и създател на първия компютър в света Джон Атанасов е учредена от президента Георги Първанов през 2003 г. Тя се присъжда всяка година на млад българин, който има значим принос за развитието на компютърните и информационните технологии и информационното общество в България.

Тазгодишният носител на наградата Петър Петров е роден на 19.06.1974 г. в гр. Велико Търново. Получава средното си образование в Техникум по електроника, а през 1998 г. завършва висше образование като магистър във Факултета по математика и информатика на СУ „Кл. Охридски”.
От 2004 г. работи в Мерилендския университет Колидж Парк като асистент, а по-късно и като преподавател.

Автор е на 48 международни научни публикации, от които 14 в престижни научни списания и 34 на международни научни конференции. Работите му са в областта на ниско-енергийни микроархитектурни организации, системни алгоритми за разпределен достъп до кеш памети, конфигурируеми архитектури и операционни системи за тях.

Основател е на международна работна група по приложение на специализирани процесори и редактор на издания на IEEE в тази област. Член е на програмните комитети на редица международни конференции на IEEE, рецензент на международни научни списани и на международни научни конференции.