/ iStock/Getty Images
Дванадесетото издание на фестивала за класическа камерна музика „Arbanassi Summer Music“ започва в уникалните със свята акустика средновековни църкви в Арбанаси.

Програмата включва четири фестивални вечери в две от емблематичните средновековни църкви – „Св. архангели Михаил и Гавраил“ и „Св. Георги“. Осем от най-добрите музиканти в цяла Европа, сред които и прочути по световните сцени българи, ще представят пред великотърновската публика красотата на класическата камерна музика. 

„Фестивалът е перлата в културния календар на Велико Търново и има своята голяма роля в общите ни усилия да утвърдим старопрестолния град като европейска културна дестинация“, коментира заместник-кметът Нейко Генчев по време на представянето на концертната програма.

Директорът на дирекция „Култура, туризъм и международни дейности“ Нелина Църова припомни, че и в периода 2022-2023 фестивалът е оценен със статут „Европа на фестивалите. Фестивалите за Европа“ и се нарежда в топ 10 на най-добрите фестивали на Стария континент.

Музиканти от Белгия, Германия, Лихтенщайн, Латвия и България са част от международната формация. Това са Теодора Атанасова – виолончело, Роберта Верна и Сара Домжанич – цигулка, Янекс Никлавич – виола, Димитри Местдаг – обой, Юлита Фъсева – контрабас, Бенджамин Диелтйенс - кларинет и сопраното Лор Бинон. Музикантите са водещи солисти на Кралската фламандска филхармония и други световни оркестри. 

Първите две фестивални вечери ще са в средновековната църква „Св. Архангели Михаил и Гавраил“. Откриващият концерт на 13 юли от 19:30 ч. е наречен „Нощ на клезмер музиката“ и ще пренесе публиката в света на еврейския фолклор. По време на събитието на организаторите на фестивала - Юлита Фъсева и Димитри Местдаг, официално ще бъде връчена наградата „Култура“ на Община Велико Търново, която им беше присъдена на 22 март тази година с решение на Великотърновския общински съвет.

На 16 юли международната формация музиканти ще изпълни творби на Сергей Прокофиев и на Йоханес Брамс.

На 18 юли и 19 юли фестивална сцена ще е арбанашката църква „Св. Георги“, където ще звучат творби на Александър Глазунов и Дмитрий Шостакович.

Фестивалът е създаден през 2010-а година по инициатива на Димитри Местдаг и родената във Велико Търново Юлита Фъсева. Събитието привлича публика от цяла Европа и е високо ценено в музикантските среди. Сред младите музиканти, дебютирали във фестивалните дни през годините е цигуларката Роберта Верна. Тя е част от музикалната формация едва на 15 години,  а днес - на 11 юли,  е концертмайстор в Копенхаген.

На сцената в арбанашките църкви ще бъде и младата виолончелистката Теодора Атанасова, която е преподавател и солист в Софийската филхармония.
БТА