/ БТА
С военен ритуал и панихида във Велико Търново бяха чествани 145 години от Освобождението и началото на на Руско-турската освободителна война (1877-1878 г.).

Пред паметника „Майка България“ беше отслужена заупокойна молитва в памет на героите загинали за Освобождението. Под звуците на тържествен марш в изпълнение на духовия оркестър на НВУ “Васил Левски“ бяха поднесени венци и цветя от името на институции, десетки граждани също отдадоха своята почит.

Според историческата справка - на 7 юли 1877 година в 17:00 часа генерал Гурко влязъл във Велико Търново заедно с херцог Лейхтенбергски и един гвардейски ескадрон. Главните сили на отряда ген. Гурко разположил в края на града, а конницата изпратил към Омуртаг, Елена, Габрово и Севлиево. Населението ги посрещнало възторжено, а в своя рапорт от същия ден ген. Гурко докладва: "Днес превзех Търново с бой".

В чест на годишнината в центъра на Велико Търново е подредена изложбата „Памет за Опълчението“.

БТА

Експозицията, съставена от специалисти от Регионалния исторически музей, показва български опълченци от великотърновския край, участвали в Руско-турската война, отличили се с особена храброст по време на сраженията и получили ордени и наградни отличия за заслуги по време на войната. Представени са техни фотографии, както и принадлежали им медали, ордени, огнестрелни и хладни оръжия, лични вещи и документи, съхранявани във фондовете на музея.

В изложбата са използвани и литографии и гравюри, показващи освещаването на Самарското знаме от отец Петър Драганов, роден във великотърновското село Дичин и връчването на знамето на българите – опълченци. Представено е и знамето, ушито за Априлското въстание, но останало неизползвано и тържествено връчено от търновци на ген. Гурко при освобождаването на града от руските войски и е предадено на IV опълченска дружина. То става знаме на дружината и е носено от нея по време на военните действия до края на войната.

От 18:00 ч., в парк "Марно поле“, ще има концерт на общинския духов оркестър „Биг Бенд Велико Търново“. 
БТА