Около 200 килограма марихуана, предназначена за разпространение в училищата в района на Горна Оряховица, са установени при специализирана полицейска операция тази нощ, съобщиха на съвместен брифинг директорът на Областната дирекция на МВР във Велико Търново старши комисар Димитър Машов и окръжният прокурор Христо Христов. Задържани са шестима, участвали в разпространението на дрогата в училища на територията на Горна Оряховица и Лясковец, посочи старши комисар Машов.

марихуана Горна Оряховица
БТА

Най-младият от задържаните е на 16 години. От останалите задържани криминално проявен е мъж на 30 години, съхранявал 200 килограма марихуана в частен дом в лясковското село Джулюница. Групата е била наблюдавана в продължение на един месец, тепърва се установява какво количество от дрогата е била пласирана. Откритото количество е достатъчно за 400 хиляди дози, чиято пазарна стойност е близо шест милиона лева, посочи окръжният прокурор Христо Христов.

марихуана Горна Оряховица
БТА

Трети ден акция „Бяло“: Над 400 души са с повдигнати обвинения

Марихуаната е доставяна от оранжерия в Джулюница, намираща се в бивша фабрика в селото. Така е обхваната цялата верига - от производителя, през йерархията от дилъри, до крайните потребители, които в случая са ученици, обобщиха разследващите. Процесуално-следствените действия продължават, разпитват се свидетели. Наблюдаващият прокурор Таня Катрева посочи, че предстои повдигането на обвинения за шестимата за държане и разпространение на наркотични вещества, на този етап за трима от тях ще бъде поискана мярка за неотклонение „задържане под стража“.