/ Община Горна Оряховица
Йоанна Катрева е първият студент, който изпрати единствената в България лятна ученическа археологическа школа на открито. През това лято на разкопките на крепостта Ряховец работиха 30 деца от училища в Горна Оряховица, Велико Търново и Лясковец.

Община Горна Оряховица

Йоанна е приета с максимален бал в Софийския университет в специалност „Археология“. Тя е от Горна Оряховица, но средното си образование е завършила в ЕГ „Проф. д-р Асен Златаров“ във Велико Търново. 

Проектанти предлагат интересно решение за развитие на крепостта Ряховец като туристически обект предлагат проектанти

Може да звучи нескромно, но успяхме да й дадем ниво, което и бакалаврите го нямат когато завършват университета. Тя беше на три археологически обекта и вече сама пише дневник, води документацията, ръководи група.

Община Горна Оряховица

Участвала е и в теренни археологически издирвания, разказват с гордост археолозите Илиян Петракиев и Мая Иванова, които освен, че правят проучванията на Ряховец, ръководят и ученическата школа.

Исторически музей-Горна Оряховица отново събира доброволци за почистване на находките от Ряховец

Мислим, че съвсем спокойно можем да кажем, че що се отнася до археологията, въобще не сме провинция, категорични са те и обещават, че ще продължат да работят със своята бъдеща колежка и в следващите проучвания.

Община Горна Оряховица

Голяма изненада за екипа тази година е била и възпитаничката на СУ „Георги Измирлиев“ - Румина Трифонова. Момичето дори и след като приключване на школата, продължава всеки ден да работи с екипа. Страхотно сме очаровани всички от нея.

Община Горна Оряховица

Вероятно голямата й страст ще се окаже антропологията. Тя сама си почиства скелети и графично ги документира. Антрополози в България почти няма и затова имаме надеждата, че екипът ни след няколко години ще се сдобие с един професионален антрополог в нейно лице, горди са археолозите.

Община Горна Оряховица

И за още една малка своя наследничка разказват те. Габриела Атанасова, която също е възпитаничка на СУ „Георги Измирлиев“ от 9-годишна помага в Историческия музей при почистването и обработването на керамиката, открита на крепостта.

Община Горна Оряховица

"Заедно с нея михме керамика, подреждахме находки. Вече е 6 клас и тази година за първи път се качи на Ряховец и идва цяла седмица. Вече може да работи с нивелир и да описва находките в дневник. Голямата й страст е керамиката, обича сама да сглобява съдове", разказва Мая Иванова.

Община Горна Оряховица

Наистина сме много горди с тези деца. Може би това е по-голямата награда от разкопките, а не толкова това, което откриваме, категорични са Илиян Петракиев и Мая Иванова.

Община Горна Оряховица

Те са изключително благодарни на всички спомоществователи, помогнали и тази година за лятната археологическа школа. Общините Горна Оряховица и Лясковец са се ангажирали с транспорта на учениците. Ангел Дучев от Пиано бар - Горна Оряховица се е погрижил за храната на децата, а тениските и шапките са осигурени от Йордан Манчев от „САГА 2000“.

Започна четвъртото археологическо лято на крепостта Ряховец

С финансови средства са помогнали Анастас Начев от Бар „Империал“, Александър Павлов от „Алексис“ ЕООД, Пицария „Антониос“ и анонимен дарител. Археолозите от екипа се надяват, че през следващия сезон ще успеят да привлекат повече спомоществователи за каузата Ряховец и уникалната ученическа школа.