Четвъртото археологическо лято на крепостта Ряховец вече започна
Четвъртото археологическо лято на крепостта Ряховец вече започна / netinfo

Започна четвъртото археологическо лято на Ряховец, където продължават подновените проучвания на крепостта. Екипът и тази година се ръководи от Илиян Петракиев – от Регионалния исторически музей – Велико Търново, а негов заместник е мая Иванова от Историческия музей в Горна Оряховица. Тъй като тази година ще разполагат с по-добро финансиране от колкото е било в предишните лета, плановете са проучванията да бъдат поне 40 работни дни. Така археолозите се надяват да задълбочат постигнатите до тук резултати. За работата е осигурено финансиране в размер на 20 000 лв. от Община Горна Оряховица и 13 000 лв. от министерството на културата.

Целта на екипа тази година е да задълбочи проучванията на крепостта в буквалния смисъл. „Продължаваме да работим по секторите, които сме изучавали, но целта е да продължим да дълбаем под пластовете, разкрити досега“, обяснява ръководителят на екипа Илиян Петракиев.

През това лято работата по Западната порта ще продължи. Тя е най-добре стратиграфски установена – най-дебелият културен пласт е там и археолозите се надяват да слязат под нивото от 13 в., което са проучвали до сега. „Очакванията ни са да се разкрие още по-ранен пласт от живота на крепостта. По същия начин ще работим и в централната й част. Като цяло идеята ни е да направим хронологичен разрез на Ряховец и да достигнем до първото заселване на крепостта“, коментират от екипа.

Търсенето за заселване от предишни епохи ще продължи и в централната част на крепостта, където в предишните години бяха открити няколко жилища от 13 в. Екипът ще се опита да разкрие и части от Северната стена, като тук целта е да се помогне с повече данни за проекта, който Общината ще подготвя за консервация на крепостта и превръщането й в туристически обект.

Археолозите ще обърнат внимание и на сектора, в който още в първата година на проучванията бяха открити осем цели съда от бронзовата епоха. Ще се търсят следи от живот от предишни епохи и археолозите се надяват да попаднат на артефакти от желязната и ранно-бронзова епоха. „Намеренията ни са да достигнем до възможно най-ранните следи от обитаване на района“, коментират археолозите. Те още очакват резултатите от ДНК анализа на останките от скелет, който бе открит на крепостта и за който се предполага, че е на индивид от кумански произход. Анализът се прави в Харвард, заедно с голямото ДНК проучване на находки от палеолитни селища. Въпреки че находката от Ряховец е от Средновековието, тя също беше включена в изследването. Резултатите от изследването се очакват с голям интерес, заради теорията, че крепостта по време на Асеневци е била населявана от кумани. „Защо пък да не намерим и нови доказателства за това“, казват археолозите.

Паралелно с научната работа, екипът ще продължи мисията си да популяризира археологията сред децата. Единствената в България Лятна археологическа школа на открито и тази година ще привлече ученици от Горна Оряховица и от Велико Търново. За първи път ще се присъединят и деца от СУ „Емилиян Станев“, където ръководителят на екипа Илиян Петракиев е водил тази година кръжок по археология, в рамките на проект „Твоят час“. Така те ще имат възможността да приложат на практика, теорията, научена през годината, по време на работа на терен.

В работата на археологическата школа отново ще се включат и ученически групи от СУ „Георги Измирлиев“ и СУ „Вичо Грънчаров“. Те ще работят по пет дни, като началото е от 18 юни. Така ще могат да се докоснат до всичко, което се случва в работния ден на археолозите. Част от учениците след това ще останат да работят в Историческия музей и през август. Там по традиция най-малките деца, след края на разкопките, в рамките на „Семейните съботи в музея“ ще се включат в почистването и измиването на находките. „Нашата идея е тази година да привлечем и по-големите ученици при обработване на артефактите“, разказва археологът Мая Иванова.

Лятната археологическа школа за ученици и тази година е подкрепена от традиционните си дарители. Община Горна Оряховица ще осигури транспорта на учениците до обекта. Храна за младите археолози осигурява Ангел Дурчев от „Пиано бар Горна Оряховица“, тениските и шапките им са предоставени от Йордан Манчев от „Сага 2000“. Дарение за археологическата школа са направили още Анастас Начев от кафе-бар „Империал“ и Александър Павлов от „Алексис“ ООД. Ще ес търси финансовата подкрепа и на други дарители, за да се направи навес на децата на разкопките и изобщо да се разшири работата на Школата.

„Имаме идея да направим Детски археологически център. Виждал съм такъв в Сърбия, който е като малко градче с много техника и компютри и много деца искат да се занимават. Тук възможностите ни са по-скромни, но пък все трябва да започнем отнякъде“, сподели ръководителят на археологическия екип Илиян Петракиев