Община Свищов
Община Свищов / Община Свищов
Продължава ангажираността на общинската администрация за предоставяне на възможности за осигуряване на заетост на безработни лица, регистрирани в Бюро по труда.

Само за изминалата 2018 година Община Свищов осигури заетост на общо 25 лица и младежи по проекти „Обучения и заетост“, „Обучения и заетост за младите хора“, „Старт на кариерата“ и „Нова възможност за младежка заетост“.

След като през месец август 2018 г. общината подаде заявка за разкриване на работни места по проект „Обучения и заетост” – Компонент II  за безработни лица с 50 и над 50 процента трайни увреждания, на възраст над 29 години, от средата на месец ноември 2018 г. бяха назначени 3 лица като хигиенисти. Работата им е свързана с извършването на по-леки почистващи и хигиенизиращи дейности в помощ на администрацията и обслужващия персонал на техните работодатели.

За период от 24 месеца Боряна Христова, Ценка Благова и Саша Николова се грижат за поддържане на чистотата съответно в сградата на общинска администрация Свищов, Стадион „Академик“ и Детска градина „Радост“, като ежедневната им ангажираност и социална среда им осигурява възможност да се чувстват по-пълноценни. Определените им наставници и техните преки ръководители са изключително доволни от тях, смятат, че се справят с поетите ангажименти и са удовлетворени от факта, че бързо се адаптират и се чувстват полезни и ангажирани. И работодатели и работници се надяват, че програмата ще продължи и след нейното приключване и Боряна, Ценка и Саша ще продължат да работят при тях.

От години общинската администрация Свищов работи целенасочено и в тясна връзка с Агенцията по заетостта и Бюро по труда Свищов по програмите, насочени към хората в неравностойно положение и използва всяка възможност и всяка програма за осигуряване на заетост и създаване на полезни трудови навици. По този начин се цели предотвратяване на изпадането на тази целева група в продължителна безработица, загуба на трудови умения и социална изолация.

Благодарение на финансовата подкрепа, осигурена от Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“ 2014-2020 г., чрез която се реализира проект „Обучение и заетост“, се дава възможност на безработните лица и лицата с трайни увреждания да се чувстват ангажирани на пазара на труда, полезни и удовлетворени.