Над 9000 зрители гледаха Сцена на вековете, планират да увеличат местата  догодина
Над 9000 зрители гледаха Сцена на вековете, планират да увеличат местата догодина / Дарик нюз

Повече от 9000 зрители са гледали спектаклите от тазгодишното издание на летния оперен фестивал „Сцена на вековете”, съобщи директорът на общинската туристическа агенция “Царевград Търнов” Цветомир Бояджиев. В сравнение с миналата година посетителите са се увеличили, а най- много публика е събрала премиерата на операта „Бал с маски”, изпреварила с малко тази на “Тоска”.

Около 40% от билетите са продадени по електронен път, приблизително толкова са и зрителите, дошли от други градове в страната. Специално за фестивала са пристигнали чуждестранни туристи от над 30 държави, сред които Русия, Англия, Германия, Скандинавието.

Нарастващият интерес налага да се помисли как да бъде подобрена инфраструктурата на историческия хълм Царевец, така че да приеме повече зрители, добави Цветомир Бояджиев. Според него, ако програмата за идното лято бъде готова до края на тази година, това ще увеличи продажбата на билети почти двойно, а обособените 1100 места и сега са недостатъчни.

В тази посока бе и коментарът на директора на Софийската опера и балет Пламен Карталов. По думите му е необходимо да се отделят средства за разширяване на сцената и покупка на трибуни. Маестро Карталов, който е основател на фестивала, заяви, че ще предложи заглавията, когато бъде наясно с бюджета за 2014 г. Последните две издания на “Сцена на вековете” се реализираха от Община Велико Търново по проект „Създаване и промотиране на иновативни културни събития” на стойност 463 338 лева по ОП „Регионално развитие” 2007- 2013”. Следващото лято изданието ще бъде мониторирано по проекта, за да се гарантира неговата устойчивост.

В рамките на фестивала тази година бе организиран и младежки конкурс за костюми, които са подредени във фоайето на Община Велико Търново. На първо място с шест скици се нарежда Адриана Добрева от Варна. Второто и третото място са за Елза Клавел от Мадрид и Калина Боянова.

Община Велико Търново стартира инициатива за учредяването на асоциация за оперните фестивали на открито, информира заместник- кметът Снежана Данева. До този момент от Тел Авив са потвърдили, че са готови да започнат съвместна работа със старата столица.