Мариян Петров десети на мемориала Георги Трингов
Мариян Петров десети на мемориала Георги Трингов / Дарик нюз

Гросмайстор Атанас Колев спечели откритото първенство на България по шахмет за мъже- мемориала „Георги Трингов" в Пловдив. Той събра 8 от 9 възможни точки и получи 2000 евро от наградния фонд. Осем шахматисти разделиха 3- 10 място с по 7 точки. Сред тях е и първият великотърновец получил званието гросмайстор- Мариян Петров.В тази група щеше да бъде и международният майстор Радослав Димитров, ако не му бе отнета служебно половин точка. В последния кръг по- малкия от братя Димитрови победи с черните фигури румънката Юнела- Юлия Йоника, но допусна трикратно повторение на позиция и след протест от щаба на съперничката му съдиите зачетоха равен резултат. Така Радослав Димитров се подреди 28- ми в генералното класиране и раздели 1- 2 място при юношите до 18- години. Също с шест точки финишира и международната майсторка от старата столица Светла Йорданова, която е трета при жените. ФИДЕ- майсторът Тодор Галунов приключи мемориалът с 5, 5 точки. Интересното е, че той и Мариян Петров завършиха реми по между си в седмия кръг.

От по- малките шахматисти от В. Търново, местили фигурите в Пловдив, по 4, 5 точки взеха Емил Стефанов- трети до 12 години и Виктор Атанасов. С по четири точки завършиха Цвета Галунова, Ива Пенчева, Ивайло Павлов и Кристин Йорданов. С резултата си Пенчева успя да влезе в листата на състезателите с международен ЕЛО- коефициент.

По време на турнира в Пловдив за първи път в България се проведе и семинар за ФИДЕ- съдии, завършил с изпит, в който участваха 17 души. Лектори бяха Владимир Шакотич (Черна гора) и Сава Стоисавлевич (Сърбия), които са и в управляващите органи на Европейския шахматен съюз. Курсът беше в рамките на 15 часа лекции и практически упражнения. От старата столица се включиха трима кандидати, които успешно се справиха с теста и практическата работа с електронни часовници. Най- добре от всички участници в семинара се представи великотърновецът Николай Йорданов, с 62 от 70 възможни точки. Това му  донесе суперлативи от председателя на комисията Владимир Шакотич за отличния резултат и бързина. Светла Йорданова и Венета Петкова постигнаха съответно 61 и 60 точки и също се справиха на много високо ниво с изпита. След няколко месеца, на следващия конгрес на ФИДЕ, те ще бъдат утвърдени за ФИДЕ- арбитри. На последното заседание на националната шахматна съдийска комисия, като неин член бе включена Венета Петкова. В състава и е и Светла Йорданова, така че В. Търново вече има в този орган двама представители.