Излезе монография за църковни некрополи в Арбанаси
Излезе монография за църковни некрополи в Арбанаси / netinfo
Монографията на Хитко Вачев “Арбанаси. Некрополите при църквите “Рождество Христово” и “Св. Архангели Михаил и Гавраил” ще бъде представена в рамките на Националната библиотечна седмица.

В книгата са събрани и обобщени резултатите от 10-годишни археологически проучвания. Монографията представя колекция от късносредновековни накити, голямата част от които бяха откраднати от Регионалния исторически музей.

Монографията ще бъде представена на среща с автора от доц. Пламен Павлов. Срещата ще се състои на 14 май от 17 часа в Регионална библиотека “П. Р. Славейков”.

Седмицата на музеите предшества международния ден на музеите -18 май. Тогава във В.Търново за 12 пореден път ще се състоят музейни четения.

В събота от 18 часа музей „Възраждане и учредително събрание” и музеят “Затвор” ще бъдат отворени за безплатни посещения. Пред сградата на старият конак ще бъде разположено старинно оръдие за демонстративни изстрели. Инициативата “Нощ на музеите” е организирана от Министерството на културата под патронажа на Съвета на Европа.