/ DarikNews.bg, архив
„Йоан, синът на Асен” е новото историческо заглавие в афиша на Музикално-драматичен театър „Константин Кисимов” във Велико Търново. Знакови събития от българската история ще „оживеят” на театралната сцена в драматичната хроника, посветена на 800-годишнината от възцаряването на Йоан Асен II през 1218 г. Пиесата е писана специално за великотърновския театър от актьора Иван Митев. 

Над 60 000 лв. приходи от спектакли отчита МДТ само за два месеца

За режисьор на спектакъла е поканен Александър Илинденов, пом.-режисьор е Стефка Петрова, а сценографията и костюмите са на Лидия Къркеланова. Премиерата на „Йоан, синът на Асен” ще бъде на 12 декември от 19 часа на голяма сцена. Всички представления на МДТ се провеждат под патронажа на кмета на Община Велико Търново инж. Даниел Панов.

Трио „Тенорите” и врачанската симфониета гостуват в МДТ

Около половин години е работил по написването на пиесата Иван Митев, но преди това в продължение е години е проучвал историческата и художествена литература по темата. „Успях да се добера и до писанията на византийски хроникьори, които присъстват чисто документално в спектакъла.

Сред историческите събития, включени в сюжетната линия, са подписването на мирния договор с унгарския крал Андрей II, битката при Клокотница и решението за построяването на църквата „Свети 40 мъченици” в столицата Търново”, сподели звездата на търновския театър.

По думите на Иван Митев, образите в пиесата са създадени персонално за актьорите от МДТ. Милен Иванов ще се превъплъти в ролята на цар Иван Асен II, а Виктор Тезийски ще видим като епирския деспор Теодор Комнин и унгарския крал Андрей II. Детелин Кандев ще играе първия български патриарх Йоаким, самият Иван Митев ще бъде Александър - братът на Йоан Асен II, а Стефан Методиев - примасът Василий.

МДТ подготвя премиера на мюзикъла „Вражалец”

Три са женските роли в постановката - в образа на славянската княгиня Ана - първата жена на Йоан Асен II, се превъплъщават Силвия Шекилова и Лиляна Иванова, Стефка Златкова ще бъде втората жена на владетеля – маджарката Анна Мария, а Стефка Петрова - нейната дойка. 

Александър Илинденов работи за първи път с екипа на МДТ „Константин Кисимов”. Той е състудент на Иван Митев и дълги години се е изявявал на театралната сцена като актьор. Специализирал е режисура в класа на проф. Крикор Азарян и е работил като негов асистент в Театър „Българска армия”.

Силен летен сезон изпраща МДТ

„Нашата цел е да представим тези исторически личност в чисто човешки план. На фона на славните събития от Средновековието ще покажем вътрешните битки, които водят героите, постигайки целите си”, сподели режисьорът. Той призна, че е впечатлен от екипната работа във великотърновския театър и пълната отдаденост на актьорите.