Рекорд със 150 изиграни представления за 2016 г. поставиха артистите от МДТ "Константин Кисимов”
Рекорд със 150 изиграни представления за 2016 г. поставиха артистите от МДТ "Константин Кисимов” / DarikNews.bg, архив
Силно начало на новия театрален сезон постави Музикално-драматичен театър „Константин Кисимов” във Велико Търново. Над 60 000 лв. приходи от изиграни спектакли отчита културната институция за месеците септември и октомври. Всички представления на театъра на търновска сцена и в турне са под патронажа на кмета на Община Велико Търново инж. Даниел Панов.

23 спектакъла са изиграли артистите от МДТ през септември, а през октомври – 26, обобщи директорът на театъра Васил Вълчев. Той посочи, че някои от дните са имали по пет представления в три различни града в страната. 16 от представленията през октомври са за възрастни – 10 на музикалния състав и 6 драматичната трупа, и 10 са били за детска публика – „Пипи Дългото чорапче”. В предходния месец храмът на Мелпомена в старата столица е гостувал в 12 града в страната. С голям успех са преминали премиерните спектакли на театъра в три от големите културни центрове у нас – Музикалния театър „Стефан Македонски” в София, Държавната опера в Русе и Театрално-музикален продуцентски център във Варна.

24 са организираните спектакли за ноември, от които 12 за възрастни – по шест на музикалния състав и на драмата, и 12 детски представления на „Тримата братя и златната ябълка" и "Пипи Дългото чорапче".

Наред с интензивната спектаклова дейност, великотърновският театър успя да подготви и две премиерни заглавия, които вече се приемат радушно от публиката. В края на септември бе премиерата на френската комедия „Да си богат не е лесно” на Пиер Шено. Месец по-късно за първи път на търновска сцена бе представен мюзикълът „Вражалец” по пиесата на Ст. Л. Костов и музика на Дечо Таралежков. Сега актьорите от драмата репетират усилено новото историческо заглавие „Йоан, синът на Асен”. За режисьор е поканен Александър Илинденов, сценографията и костюмите са на Лидия Къркеланова, а сценарият е подготвен от актьора Иван Митев. Премиерата ще бъде в средата на декември на голяма сцена. По традиция МДТ „Константин Кисимов” ще зарадва любимата публика и с коледен концерт.

От началото на 2018 г. великотърновският театър е изиграл над 60 представления в турне и е гостувал в 37 града в страната, отчете още директорът Васил Вълчев. На 21 ноември МДТ ще представи мюзикъла „Криворазбраната цивилизация” в Русе, а през декември ще изиграе премиерно спектакъла "Няма да платим" в Театър „Българска армия” в София.