/ личен архив
Десетокласничка от Свищов се завърна преди дни от Банкок, Тайланд, където участва в олимпиада по математика. Любомира Димитрова от СУ ”Николай Катранов” спечели бронзов медал във финала на Тайландската международна олимпиада- възрастова група X-XII клас.

Във финала участваха 1200 състезатели в различни възрастови групи, спечелили медал в квалификационния кръг на олимпиадата.

Наши ученици се върнаха с куп медали от Балканска олимпиада по математика

Постижението на Любомира е впечатляващо, тъй като тя се състезава в последната възрастова група - Senior Secondary (X-XII клас), независимо, че е един от най-малките участници в нея и един от малцината, които не са ученици в математически гимназии.

Задачите били изключително тежки. Любомира трябвало да се справи с 30 задачи в 5 области - логическо мислене, алгебра, теория на числата, геометрия и комбинаторика. Всички задачи на английски език и с време за решаване едва 120 минути.

Седем медала за българските ученици на Международната олимпиада по астрономия

Българската ученичка била специално поканена от водещите да закрие церемонията по награждаването, произнасяйки благодарствена реч от името на всички състезатели към организаторите на олимпиадата.

Български ученици създават „умен” часовник за незрящи

В момента Любомира се подготвя за участие във финала на Международния конкурс по математика и проектиране MITE, който ще се проведе в Москва през април.