Седем медала за българските ученици на Международната олимпиада по астрономия
Седем медала за българските ученици на Международната олимпиада по астрономия / DarikNews.bg, Адриан Кулев

Седем медала - един златен, два сребърни и четири бронзови, спечелиха учениците от България, които участваха в XXI Международна олимпиада по астрономия в Смолян. Това е най-доброто представяне на български ученици при участия в 19 олимпиади досега.

Златен медал и диплом за най-добро представяне получи Бойко Красимиров Борисов от СМГ „Паисий Хилендарски" в София сред състезателите в старша възраст.

Сребърни медалисти са Стефан Иванов от ПМГ „Акад. Никола Обрешков" в Бургас (със златен медал от миналогодишната олимпиада) и Борис Панайотов от СМГ „Паисий Хилендарски" в София.

Бронзови медали получиха Калина Георгиева - МГ "Д-р Петър Берон" - Варна, Владимира Иринчева от ПЧМГ в София, Петър Димитров Димитров от ПЧМГ- София и Георги Александров от СМГ „Паисий Хилендарски" в София.

Диплом за участие получи Атанас Стефанов от МГ „Акад. Кирил Попов" в Пловдив, който се състезава в младша възраст.

Седем медала за българските ученици на Международната олимпиада по астрономия
netinfo

Отборът на България бе подготвен от Ева Божурова от Националната астрономическа обсерватория във Варна, Светлана Цекова от обсерваторията в Ямбол, Никола Каравасилев от СУ „Св. Климент Охридски" и Захари Дончев от Института по астрономия на БАН.

Председател на международното жури бе д-р Михаил Гаврилов.

Сред най-добре представилите се участници в олимпиадата има ученици от Румъния, Русия, Корея, Италия и България.

Официалната церемония по награждаването се състоя в РДТ „Николай Хайтов". Дипломите за участие и медалите бяха връчени от областния управител Недялко Славов, зам-кметът инж.Мариана Цекова, началника на РУО Иван Муцевски и др. Славов благодари на участниците като нарече олимпиадата „великолепно събитие", което е признание за нашата страна, а на организаторите благодари, че се е провело в Смолян. Организаторите благодариха на областната управа, община Смолян и РУО, че са създадоха много добри условия за провеждането на Олимпиадата.

Община Смолян бе домакин на престижното научно събитие, в което участваха 78 състезатели от 16 държави .