Наши ученици се върнаха с куп медали от Балканска олимпиада по математика
Наши ученици се върнаха с куп медали от Балканска олимпиада по математика / ThinkStock/Getty Images

Шестима български ученици се представиха отлично на 20-ата Младежка балканска олимпиада по математика в Румъния, в която участваха представители на 19 държави. Българските ученици спечелиха 1 златен, 3 сребърни и 2 бронзови медала, съобщи пресцентърът на Министерството на образованието и науката, посочи БТА.

Със златен медал е Евгени Кайряков, който е ученик от осми клас в Софийската математическа гимназия.

Със сребърни медали са осмокласникът Виктор Балтин от Природоматематическата гимназия в Бургас, седмокласникът от СМГ До Виет Кьонг и осмокласникът от СМГ Иво Петров.

Бронзови медали са спечелили Кристиан Минчев, който е ученик от осми клас в ПМГ в Бургас, и седмокласникът от СМГ Светлин Лалов.

Научни ръководители на българския отбор са проф. Сава Гроздев и Ирина Шаркова.
На заключителното заседание на Международното жури на олимпиадата ръководителите на представените 19 държави са подписали Меморандум за организиране на Световна младежка олимпиада по математика за ученици до 16-годишна възраст.

Избран е бил и петчленен Международен комитет с председател проф. Сава Гроздев, който да регистрира олимпиадата и нейното име, а така също да започне контакти и преговори за определяне на регламент и домакин на първото издание на олимпиадата през 2018 г.