Дарителска кампания набира средства за уникална детска площадка във В. Търново
Дарителска кампания набира средства за уникална детска площадка във В. Търново / DarikNews.bg

Община Велико Търново, съвместно със „Сдружение Азбукари“, стартират проект по изграждането на единствената в града комбинирана, обществена детска площадка за игра и обучение, адаптирана и за деца със специфични потребности. Площадката ще бъде предназначена за деца между 3 и 12 години и ще се  простира на терен от 820 кв.м. Тя ще бъде уникална и съобразена с историческите специфики на града. За мястото е избрана детската площадка в парка срещу градската поликлиника. Там ще има дървена крепост в средновековен стил, люлки и парзалки, които ще допълват визията на цялото съоръжение.

Голяма част от модулите ще имат специфичен образователен характер в полза  на децата в неравностойно положение. На площадката малчуганите ще се учат да разпознават форми, цветове, букви и цифри. Наличието на отделни сегменти с различни по вид съоръжения ще спомага развитието на асоциативните способности при децата, обясни Цвета Кирилова от “Сдружение Азбукари”. В същото време това ще даде възможност на хлапетата в рамките на площадката да играят на множество различни игри, във всяка от които могат да участват и деца със специфични потребности. Идеята е именно чрез играта децата в неравностойно положение да се адаптират по-лесно.

Дарителска кампания набира средства за уникална детска площадка във В. Търново
netinfo

Целта на подобен род детски кътове е да съдействаме за изграждането и утвърждаването на нов тип култура, отношение и социална компетентност на гражданското общество към проблемите на децата и изобщо на хората със специфични нужди, допълва Кирилова. По думите й всички игрови модули ще са изработени от естествени материали, съобразени с последните световни и европейски изисквания. Палитрата от цветове на люлките и катерушките е избрана така, че да провокира детското въображение и благотворно да влияе върху детската психика. Особено внимание е отделено на настилката, която ще бъде специално подбрана за отделните сектори. Тя е ударопоглъщаща и на места ще преминава в 3D визия.

Подобна площадка вече беше изградена в София. От няколко месеца тя се радва на изключителен интерес и в момента е едно от най-посещаваните места в Южния парк. Площадка „Азбукар“ бе и едно от местата, които разгледа по време на визитата си в България съпругата на британския принц Едуард- принцеса Софи. С този си жест принцесата  постави  Кралски печат на доверието и подкрепа към организацията ни за развиване на хуманното дело и проекцията на положителните европейски практики в България.

Дарителска кампания набира средства за уникална детска площадка във В. Търново
netinfo

Представители на “Азбукари” се срещнаха с кмета на Велико Търново Даниел Панов, който лично ги е поканил да реализират проекта си в старата столица. За целта ще са нужни близо 180 000 лв., които ще се събират чрез дарения. Градоначалникът вече е провел няколко разговора с великотърновски фирми, които са обещали да подпомогнат начинанието.

Средствата ще се събират по следната дарителска сметка в ПИБ:
IBAN BG18FINV91505315574776
BIC FINVBGSF