/ Хепи Фото - В. Търново
Малко момче от Велико Търново се нуждае от приятели, за да победи коварно заболяване. Александър Божков е само на годинка и страда от епилепсия. Заради болестта все още не може да ходи. Изпитанието за семейството на детето започнало през март, когато момченцето било на 9 месеца.

Алекс
личен архив

Трябвало да му поставят задължителна ваксина, но пропуснали точната дата, защото майката и бащата били настинали. Дни по-късно посетили личния лекар, за да имунизира Алекс. 20 дни след ваксината родителите усетили, че нещо не е наред. Обърнали се към педиатъра на момченцето, който ги уверил, че няма защо да се тревожат.

Две седмици след това обаче започнали гърчове. Семейството отпътувало към София, за да се консултират с лекари от Специализираната болница за активно лечение по детски болести „Проф. д-р Иван Митев“. Алекс бил подложен на всички необходими изследвания. Направен му е и ядреномагнитен резонанс. Тогава дошла и диагнозата – синдром на Уест.

Алекс
личен архив

Става дума за тежка форма на епилепсия. Заболяването е едно от най-сложните състояния в педиатричната неврология и специалистите все още го смятат за предизвикателство. Детето останало в болницата шест дни, след което е изписано с известно подобрение. Гърчовете обаче се появили отново и през август отново е приет в болницата. Изписването този път не успокоило родителите, тъй като симптомите не отминали, а списъкът с лекарства бил дълъг и не давал очаквания резултат.

Алекс
личен архив

Семейството на момчето потърсило помощта на медици от специализирана клиника в Турция, които след като прегледали епикризите на Алекс, заявили готовност да го лекуват. Медиците споделили, че детето вероятно наистина страда от епилепсия, но не и от най-тежката й форма. Това означава, че нужното лечение е различно.

Необходимо е малкият Александър да постъпи в кликата, за да му бъдат направени изследвания, които в България не се провеждат. Първоначалната сума за изследванията е 10 000 лв., а за нужните пари за иновативното лечение ще станат ясни след това.

Алекс
личен архив

Сумата е непосилна за родителите на детето, които се обръщат с молба за съдействие към всички хора с добри сърца. На много места във Велико Търново са поставени дарителски кутии.

Който желае да подкрепи Алекс в битката му със заболяването, може да го направи на следната дарителска сметка:

Александър Иванов Божков
IBAN:BG72 UNCR 7000 1523 1000 49
BIC (SWIFT) код на Уникредит Булбанк: UNCRBGSF.