/ БГНЕС, архив
Синята зона във Варна се очаква да бъде въведена в началото на май. Отначало ще има гратисен период, в който няма да се поставят скоби.Това обяви шефът  на общинското дружество „Паркинги и синя зона” Младен Иванов. Това стана на заседание на комисията по транспорт към местния парламент, която прие нова Наредба за организация на движението а територията на община Варна, съобразена с правилата за бъдещото платено паркиране в центъра на морската столица. 

1000 изоставени коли във Варна, разчистват ги до края на годината

За обслужването на Синята зона  и останалите платени места за паркиране във Варна общинското предприятие ще се сдобие с 18 лекотоварни електрически автомобили, 5 хибридни коли и три нови „паяка”.

Съвсем скоро трябва да се подпише договора с Европейската банка за възстановяване и развитие. По техните правила ще бъдат избрани доставчиците на новите машини за  „Паркинги и синя зона”, обясни шефът на общинското предприятие.

Собствениците на електромобили ще могат да паркират безплатно в синята зона, както и да зареждат без да плащат за това, посочи Младен Иванов. Той обясни, че местата за разполагане на зарядните станции предстои да бъде уточнено.

Поставят колонки за зареждане на електромобили на 11 места във Варна

„Искам да стимулираме нашите съграждани да си купуват екологично чисти автомобили”, изтъкна Иванов.  Според него интересът към закупуване на коли на ток в града ще се увеличи след въвеждане на синята зона, а Варна ще стане градът с най-големи възможности за зареждане на електромобили.  

Новите три „паяка”, които общинското предприятие ще закупи, ще са на линия най-вероятно наесен. 

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК