/ netinfo
На 11 места във Варна ще бъдат поставени колонки за зареждане на електромобили. Това решиха съветниците от комисията по собственост и стопанство. Зарядните станции ще бъдат разположени на общински пъркинги, като договорът за ползването им е 10-годишен.

Колонка ще има и на наказателния паркинг под Аспаруховия мост, тъй като общинското предприятие „Общински паркинги и синя зона” също ще зарежда своите електромобили, които ще закупи.

Общината ще проведе конкурс за независими оценители на имоти, стана ясно още на заседанието. Съветникът Кирил Георгиев даде идея като условие при избора да бъде заложен опит от 5 години, но след коментар от страна на Марица Гърдева, че така се отнема възможност на млади специалисти, оттегли предложението.

Общо 31 265 000 лева ще отдели Община Варна за отчуждаване на имоти, свързани с изграждането на големите инфраструктурни обекти в града. Разходите са заложени в Годишната програма за управление и разпореждане с имоти – общинска собственост през 2018 г., която беше одобрена днес от членовете на ПК „Собственост и стопанство“ към Общински съвет – Варна.
 
За отчуждаване на земя в бюджета са заделени 16 465 000 лв., а на сгради – 14 800 000 лв. Принудително отчуждени ще бъдат имоти, попадащи в плановете на мащабните инфраструктурни проекти, сред които са новият бул „Левски“ и пробивът на бул. „Сливница“.
 
Още 430 000 лв. Община Варна е заделила за събаряне на сгради – общинска собственост, за застраховане на застроение имоти, за изготвяне на технически паспорти на сгради, за изработката на подробни устройствени планове и др.