/ Дарик Варна, архив
Намалиха цената на билетчето до Ракитника и Прибой
Ремонтитена основни пътни артерии във Варна се отразяват на приходите на общинската фирма „Градски транспорт”. От ноември насам транспортната фирма отчита по-малко обслужени пътници, а причината са именно пътните ремонти, заяви изпълнителният директор инж. Злати Златев.
 
Спад на пътници има по линиите, които минават в района на строителните дейности за новата част на бул.”Левски”. Намален пътникопоток се забелязва по линия номер 12, както и на тролеите, които пътуват до "Аспарухово". Те са с по-къс маршрут заради ремонтите в квартала, посочи инж. Златев.
 
По думите му за първите 9 месеца общинската транспортна фирма е била „сравнително добре и леко на плюс”. След ноември обаче финансовото състояние на „Градски транспорт” е започнало да се влошава.

Ще поскъпне ли автобусният билет във Варна?
 
От днес пътуващите по линии 55 и 60  плащат по-ниска цена на билета. Със заповед на изпълнителния директор на „Градски транспорт” от вчера, возенето по двете линии до и от местностите Прибой и Ракитника струва един лев, вместо досегашната цена от 1,40 лева.
 
Заради промяната „Градски транспорт” ще претърпи 126 779 лева загуби в рамките на година, показват разчетите на счетоводния отдел на транспортното дружество. Съветът на директорите смята предложението за поевтиняване на билета по двете линии за абсолютно нецелесъобразно, икономически необосновано и неефективно. Подобна промяна допълнително ще утежни не толкова доброто финансово положение на дружеството, се изтъква в доклад, разгледан на заседанието на транспортната комисия.

В доклада се посочва, че Прибой и Ракитника са крайградска зона, като всъщност са градска и в Общия устройствен план са посочени урбанизирани територии, стана ясно по време на комисията Това означава, че цената на билета трябва да е еднаква с тази за останалите градски линии.   

По настояване на жители на Ракитника и Прибой още преди месец транспортната комисия към Общинския съвет взе решение да бъде намалена цената на билета до двете местности. Това трябваше да бъде изпълнено в 7-дневен срок, припомни съветникът Светлан Златев. Според него заповедта от вчера явно не се изпълнява, в което се е убедил лично, като пътник в градския транспорт.

„Това, което правите днес, е да заблудите единствено и само членовете на комисията. Аз и съпругата ми пътуваме по тези линии”, обърна се Светлан Златев към шефа на „Градски транспорт”.

„От 2 до 5 януари, когато е изпратен докладът, бях в отпуск”, оправда се инж. Злати Златев. Той обясни, че „Градски транспорт” получава субсидии от държавния бюджет само за обслужваните линии от градска зона.

Промяната в цената на билета до Ракитника и Прибой все още не е отразена в сайта на „Градски транспорт”, показа проверка на Дарик.

gtvarna.com

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК