/ БТА
Във Висшето военноморско училище във Варна завърши монтажът на система за проследяване на космически спътници.

До дни ще бъде открит и нов дълбоководен комплекс. Това каза началникът на училището флотилен адмирал проф. Боян Медникаров по време на тържеството по случай 143-а годишнина от основаването на Морската академия.

БТА

Сред гостите на празника бяха министърът на иновациите и растежа Милена Стойчева, зам.-министърът на отбраната Атанас Запрянов, командирът на Военноморските сили контраадмирал Кирил Михайлов, кметът на Варна Благомир Коцев, областните управители на Варна и Бургас проф. Андрияна Андреева и Пламен Янев, ректори на университети, висши офицери, представители на морската общност.

Военноморско училище във Варна прие в строя си научноизследователския катер „Асен“ (СНИМКИ)

"Флотската Алма матер събира опита на миналото, силата на настоящето и вярата в новаторството на утрешния ден", посочи Медникаров. Той подчерта, че училището ефективно се адаптира към промените в съвременния свят и в същото време остава важна част от структурата на военното образование в нашата държава. В равносметката си за 2023 г. Медникаров я определи като „предизвикателна“.

БТА

По думите му в цяла Европа има тенденция на преливане на младите хора от морските професии към IT-индустрията. Той изрази гордостта си, че във ВВМУ тази тенденция е предвидена и в училището е направен много голям напредък в дигиталната сфера, включително с предстоящото разкриване на нови специалности, свързани с изкуствения интелект, дигиталната трансформация, космическото инженерство и технологии.

БТА

Като сериозни успехи за 2023 г. Медникаров отчете дипломирането на първия випуск военни лекари, както и успешното приключване на първата мисия на научноизследователския кораб „Св. св.Кирил и Методий“ до Антарктида. Той подчерта, че чрез кораба училището е успяло да реализира и много сериозен подем в плавателната практика на курсантите. 

ВВМУ е символ - на достойнство, висок стандарт, а вече и на иновациите, посочи министър Стойчева. По думите й училището е един от примерите за развитие на нови образователни програми, включително в областта на съвременните технологии. 

БТА

Контраадмирал Михайлов посочи, че изкуственият интелект може да навлиза навсякъде, но и съвсем древните и тривиални заплахи, каквото е минното оръжие, също продължават да са валидни. Неговото послание към курсантите и екипа на училището беше, че традициите трябва да се помнят, спазват и продължават.

"Грамотността е важна, но и изграждането на характер, на отговорни мислещи хора е от значение", подчерта Михайлов и пожела на младежите да изграждат у себе си чувството за чест, достойнство и готовност да отдадат себе си на родината.

БТА

Като емблема на Варна определи ВВМУ кметът на града Благомир Коцев. Той допълни, че училището е и символ на традициите в образованието, а на създадените от него кадри винаги може да се разчита.

Областният управител на Варна проф. Андреева подчерта, че в историята на ВВМУ са запечатани доблест, чест, отдаденост - качества, които понякога биват забравени в ежедневието. Тя пожела на курсантите да каляват себе си, да бъдат задружни и най-вече да бъдат достойни българи. 

На събранието бе прочетен поздравителен адрес от президента Румен Радев. Освен това бяха връчени награди на военнослужещи, цивилни служители и курсанти от министъра на отбраната и началника на отбраната. Отличията са за съществен принос за утвърждаването на авторитета на ВВМУ.
Мила Едрева, БТА