/ БТА
Висшето военноморско училище (ВВМУ) „Никола Й. Вапцаров“ чества своята 143-годишнина
В деня на своята 143-годишнина, Висшето военноморско училище (ВВМУ) „Никола Й. Вапцаров“ във Варна прие в строя си научноизследователския катер „Асен“.

"Това е още една крачка в развитието на способностите на нашето училище за извършване на научни изследвания и осигуряване на адекватна подготовка за обучение на нашите курсанти в управление на кораби и катери", посочи на церемонията на Морска гара началникът на учебното заведение флотилен адмирал проф. Боян Медникаров.

БТА

Той припомни, че бившият катер „Номад“ е един от старите партньори в научните изследвания на ВВМУ. "Многократно сме работили заедно, изпълнявайки с него задачи в различни научни проекти", каза началникът.  

Аерокосмически технологии е новата магистърска програма във Военноморското училище във Варна

"Катерът е придобит по проект „Евроструктура за устойчиво развитие в областта на морските изследвания“ съгласно договор от септември 2023 г.", съобщи кап. II ранг проф. Ивайло Бакалов, който представи основните му характеристики и способности.

Построен е в периода 2006-2009 г. във Варна с бруто тонаж 39,8. Дълъг е 19,7 метра, широчината му е 5,19 метра, височината - 2,8 метра. Разполага с два дизелови двигателя с мощност общо 350 киловата.

БТА

"Районът му на плаване е до 60-милна зона и 4 бала вълнение на морето. Ще се експлоатира в границите на 12-милната зона на българското черноморско крайбрежие", посочи кап. Бакалов.

"Това е четвъртият кораб „Асен“, каза на церемонията военният историк д-р Атанас Панайотов, който сподели подробности за традицията на името във Военноморските сили на Република България. Флагът на първия български учебен ветроход „Асен“ е вдигнат преди 130 години в Русе", посочи историкът.

БТА

„Той е единствената бригантина в нашата учебна морска история, дело на златните ръце на майсторите от „Морски арсенал“ и на началника на ВВМУ кап I ранг Константин Божков. Служи на България десет години, от които последните три на море“, съобщи той.

"Вторият кораб с име „Асен“ се появява през 1931 г. и на него до 1956 г. се учат поколения възпитаници на Морското училище. Третият съд е рейдовата лодка „Асен“ от 2015 г., помогнала на занятията по морска практика и пренесла името през десетилетията", посочи Панайотов.

БТА

Той допълни, че катерът „Асен“ на ВВМУ става по-малкия брат на Научно-изследователския кораб „Св. св. Кирил и Методий“ и му пожела седем фута под кила и щастливо плаване. 
Кръстница на катера стана д-р Росица Врабевска.

Плавателният съд бе осветен лично от Варненския и Великопреславски митрополит Йоан, който на днешния празничен ден получи почетно звание „Доктор хонорис кауза“ на Морското училище във Варна. Той дари на катера икона на Пресвета Богородица. 
Валентина Добринчева, БТА