Виетнамска корпорация с интерес към българските пристанища
Виетнамска корпорация с интерес към българските пристанища / снимка: Пристанище Варна

Виетнамската корпорация „Сайгон Нюпорт“ проявява интерес към инвестиции в  българските пристанища, стана ясно по време на среща на нейни представители с ръководството на варненския порт.

„Известни са традиционните добри отношения между народите на Република България и Социалистическа република Виетнам. През последните години нашата страна има голямо икономическо развитие, за нас е от особено значение да намерим и работим със сигурни партньори. У нас има много чуждестранни инвестиции, Виетнам от своя страна също инвестира в чужбина. Проявяваме интерес към инвестиции в пристанищното дело в Република България“, коментира контраадмирал Нгуен Данг Нгхием, който е генерален директор на „Сайгон Нюпорт“.

Корпорацията е военно-икономическо обединение, което се развива в три основни области – пристанищни и логистични услуги и морски транспорт. „Сайгон Нюпорт“ е сред най-големите дружества в социалистическата република и управлява общо 16 пристанища. През миналата година 30-те дружества на корпорацията са обработили над 4,8 млн. контейнери, което представлява дял от 50 % от общия обем на контейнерния товарооборот на Виетнам.

Директорът на направление „Експлоатация“ инж. Иван Янакиев запозна гостите с развитието и възможностите за обработка на товари в „Пристанище Варна“ ЕАД. Интерес за българската страна предизвикаха разработваните от виетнамски специалисти системи за следене на товарооборота насипни товари. „Известно е, че варненското пристанище има най-голям дял от износа у нас на насипни товари. Към момента разработваме подобни системи за контейнеризираните товари, но не и за насипните, а имаме нужда от такива“, коментира инж. Янакиев.