Вадят повече от 50 имота от горския фонд
Вадят повече от 50 имота от горския фонд / Dariknews.bg

Повече от 50 имота във варненската местност Баба Алино, които се намират в близост до природен парк Златни пясъци и спирка „Република”, ще бъдат извадени от горския фонд. В момента статутът им е такъв, макар че са урбанизирани и в тях има вили и постройки още от 1967 година.

Това решение приеха на днешното си заседание съветниците от комисията по архитектура към местния парламент. Имотите са на различни собственици, като част от тях са частни. Те ще бъдат извадени от горския фонд, заедно с пътищата и връзките около тях.

Предложението за изваждането на имотите от горския фонд е на общинската администрация и е съобразено с прилагането на разпоредби на Закона за горите. Лесопаркът в местността Баба Алино има изготвен регулационен план от 1967 година, като комисия от представители на местната администрация е разгледала старите планове и е изготвила комбиниран план, съобразен със сегашните граници и постройки в местността. Определени са имотите от кадастралната карта и списъкът на тези, които трябва да се изключат от горския фонд.

„Тези имоти от горска територия ще станат урбанизирана такава. На практика това се е случило още в края на 60-те години на миналия век, но по документи става чак сега. Няма да се сменя предназначението на имотите”, обясниха представителите на общинската администрация.

На заседанието на архитектурната комисия присъства и главният архитект на Варна Виктор Бузев. Той обясни, че става въпрос за промяна само на регулационния план, а дали за имотите ще се появят подробни устройствени планове зависи от инициативата на собствениците.

Бузев подчерта, че промяната в лесоустройствения план не влияе по никакъв начин на природния парк Златни пясъци. „Дърветата, които по документи вече няма да са част от гората, а от имотите, при всички случаи ще бъдат заснети. Ако се налага те да бъдат отсечени заради някакво инвестиционно намерение, задължително ще се извърши компенсаторно залесяване”, увери главният архитект.