Основната версия, по която работи полицията за пожара в дома за възрастни хора във Варна, е умишлен палеж, съобщи директорът на полицията в крайморския град старши комисар Атанас Михов.

Сигналът за инцидента, при който загинаха четирима души, е подаден в 02:59 часа на 8 май. Пожарът е избухнал в една от стаите на приземния етаж в сградата.

Експерт: Още миналата година са констатирани нередности в дома за стари хора във Варна

Михов допълни, че на камерите се вижда ясно как заподозреният за палежа 53-годишен мъж влиза в стаята, където е настанен, вади от дрехите си леснозапалими предмети, поставя ги на празно легло и ги запалва. След това премества вече горящи предмети и върху своето легло, след което напуска стаята.

Директорът на полицията допълни, че жертвите всъщност са се задушили в съня си. Персоналът е разбрал много късно за възникналия пожар. В момента на избухването на огъня в дома е имало две санитарки.

В рамките на досъдебното производство ще бъде извършена и проверка дали домът има лиценз, допълни Михов. По думите му ще бъде уточнено и дали собственикът трябва да носи отговорност, че са настанявани хора в тежко психическо състояние заедно с други в една стая.
 
Четирима души загинаха при пожар в старчески дом във Варна

На 53-годишния мъж е назначена психиатрична експертиза.
БТА