"В дома за стари хора във Варна, където през уикенда при пожар загинаха четирима души, при проверка са констатирани нередности още през юни миналата година", каза бившият зам.-социален министър в служебния кабинет на Стефан Янев Надя Клисурска.

 „Още през юли миналата година, когато стана първият инцидент в  този дом, беше направена проверка. Тя установи, че този дом функционира в нарушение на стандартите за качество на социалните услуги”, каза още тя.

„Явно трябва допълнение в нормативната уредба. И там трябва да бъде включено Министерство на вътрешните работи. В случай, че няма лиценз – трябва да бъде записано, че МВР запечатва социалната услуга”, коментира пред NOVA бившият социален министър Христина Христова.

„Имаме вече яснота как е станало деянието. Основната версия е умишлен палеж. 53-годишният мъж, който е запалил огъня, е настанен в психиатрия, където се очаква да му бъде направена експертиза. Разполагаме и със записи, на които ясно се вижда как той запалва пожара", заяви директорът на ОД на МВР Варна старши комисар Атанас Михов.

„В момента се очакват заключенията от извършените аутопсии. Назначена е пожаро-техническа експертиза. Текат и разпити. Предстои и допълнителен оглед на мястото”, посочи окръжният прокурор на Варна Красимир Конов.

По думите му в Окръжна прокуратура Варна научили от медиите, че домът за стари хора функционира без лиценз.

“До момента не е постъпвала подобна информация при нас. Това е повод за самосезиране и да бъде извършена проверка и в тази насока”, категоричен е Конов.
NOVA