Съдът отмени глобата за стриптийза на Росен Марков, гледката не била неприлична
Съдът отмени глобата за стриптийза на Росен Марков, гледката не била неприлична / Дарик Варна, архив

Варненският окръжен съд отмени решението на Районния съд от края на миналата седмица, с което Росен Марков беше глобен с 250 лева за непристойно поведение по Указа за борба с дребното хулиганство, съобщиха от Окръжния съд. Преди дни Районният съд в морския град призна Марков за виновен за това, че седнал на тоалетна чиния пред Областна управа със свалени панталони, показал задни части и поставил на гърба си табела „Сера ви на правителството. Протестът ми е рядък".

Марков обжалва наказанието пред състав на Варненския окръжен съд. Втората съдебна инстанция намира за недоказано, че Марков е показвал неприлични части от тялото си. Такава гледка не е била възприета от разпитаните свидетели, които не са наблюдавали цялостната голота на нестандартно протестиращия мъж. Според окръжните магистрати описаните в надписа на гърба думи не са неприлични, оскърбителни и тяхното съдържание не е в състояние да наруши обществения ред и спокойствие. В този смисъл действията на Росен Марков не представляват непристойно проява, съобразно формулировката на чл.1, ал.2 от Указа за борба с дребното хулиганство.

Лидерът на партията на българските мъже разказа пред съдебния състав за множество свои протестни акции и прояви, които го прославили не само в страната, но и в други държави. Утре той имал намерение да прави серенада на канцлера Ангела Меркел пред посолството на Германия в София. Поредната нестандартна проява била заради защитата, която германския канцлер изразила за присъствието на българи и румънци на европейския трудов пазар.