Синодът избира между Йоан и Серафим за митрополит на Варна
Синодът избира между Йоан и Серафим за митрополит на Варна / Мелнишкият епископ Серафим /вляво/ и Знеполският епископ Йоан © снимки: bg-patriarshia.

Светият синод ще избере днес новия Варненски митрополит, който ще седне в стола на удавилия се в Черно море дядо Кирил. Изборът ще е между викария на патриарх Неофит - Йоан Знеполски, и викария на Неврокоп - Серафим Мелнишки.

Двамата епископи събраха най-много гласове преди седмица на епархийските избори във Варна. Йоан получи 22 гласа, а Серафим – 19.

Изборите ще се състоят в Синодалния параклис "Св. цар Борис-Михаил Покръстител" в София след сутрешната литургия с начален час около 9. Очаква се самият избор да започне около 10.30-10.45 ч., съобщиха от пресцентъра на синода.

Патриархът ще се обърне с няколко думи към митрополитите и изборът ще започне. Първо Негово светейшество, а след него и останалите митрополити по старшинство ще влизат един по един в олтара на параклиса и върху разтворено св. Евангелие върху светия Престол собственоръчно ще  изписват името на своя избраник – Знеполския епископ Йоан и Мелнишкия Серафим.

Същевременно двамата епископи молитвено ще участват в светата литургия в храм-паметника "Св. Александър Невски".  След избора патриарх Неофит ще оповести резултата и ще изпратят архимандрит Дионисий към патриаршеската катедрала, за да призове двамата епископи. В приемния салон на Синодалната палата патриарх Неофит и архиереите ще посрещнат новоизбрания Варненски митрополит и техен нов събрат в Светия синод. Патриархът ще извести избраника и с кратко слово ще го приветства с новото му служение.

Във Варна новоизбраният митрополит ще бъде посрещнат в понеделник - 23 декември.