/ iStock/Getty Images
Това е вторият случай на Африканска чума по свинете във Варненско за тази година
Огнище на Африканска чума по свинете е регистрирано във Варненско. Заболяло диво животно е открито в района на село Осеново, Община Аксаково. Това съобщи за Дарик областният управител Стоян Пасев.   

Нов случай на Африканска чума край Варна

"Останките от заразеното диво прасе са намерени в неделя, 18 август. Сигнал за находката край аксаковското село е подадена от гражданин", разкри пред Дарик директорът на Областната дирекция по безопасност на храните д-р Златина Димова.

Протести и блокади на пътищата заради Африканската чума в Смолянско

"Пробите, анализирани в Националната референтна лаборатория в София, са потвърдили наличие на заразата", обясни д-р Димова. Със заповед на директора на Българската агенция по безопасност на храните от 21 август е забранен достъпът до ловностопанските територии в инфектираната зона.

Четири нови огнища на Африканска чума са регистрирани в Русенско

Тя е с площ 200 кв.км
 и обхваща територии край селата Кранево, Рогачево, Ген. Кантарджиево, Климентово, Кичево, Каменар и варненския кв. „Виница”, става ясно от издадената заповед.  

Само стопаните, отглеждали до 5 прасета, ще получат по 300 лв. за дезинфекция

Вирусът се оказва опасно близо до четири индустриални свинекомплекса в област Варна.

Второ огнище на Африканска чума край Велинград, отменят събора на Юндола

Това е вторият случай на Африканска чума по свинете във Варненско за тази година. През февруари болестта бе открита при дивя свиня край девненския квартал "Повеляново".