Общината без ясни критерии за финансиране на културни прояви
Общината без ясни критерии за финансиране на културни прояви / Дарик Варна, архив

Община Варна няма ясни критерии за финансирането на културни събития от местния бюджет, стана ясно на заседание на ресорната комисия към местния парламент.

Съветниците се обединиха около идеята да бъде сформирана работна група, която да излезе с предложение за правила при отпускането на пари на базата на анализ на фестивалите, провеждани в морската столица.

Предложението дойде от Марица Гърдева от ГЕРБ, която обясни, че Бургас например има опит в тази сфера, както и определени критерии за предоставяване на финансови средства за културни прояви и пътувания на местни изпълнители.

Председателят на комисията Даниела Димова обясни, че съставът на работната група ще бъде уточнен на следващо заседание и посочи, че вече се правят стъпки в тази насока в изготвянето на календар на културните събития. Тя коментира още, че Варна не бива да се мери с Бургас, тъй като мащабите на градовете са различни, а би трябвало да се изучи опитът на София.

Общинските съветници задължиха администрацията до края на ноември да представи проект за културен календар на града за 2014 година. От дирекцията по култура поискаха по-висок бюджет за догодина във връзка с кандидатурата ни за европейска културна столица, като се мотивираха, че по този начин градът ще покаже на журито, че е готов да инвестира в култура.