/ iStock/Getty Images
Избирателната активност във Варненска област към 10:00 ч. е малко над 5 %. Правото си на глас са упражнили повече от 22 000 души, съобщи председателят на РИК Велин Жеков. 

Избирателната активност е значително по-ниска спрямо вота за Европейски парламент през 2014 г. Тогава до 10:00 ч. своя вот бяха дали почти 8 % от гласоподавателите. 

Брой гласували по по общини:

Аврен - 979

Аксаково – 1 824

Белослав - 516

Бяла - 202

Варна – 11 129 

Ветрино - 439

Вълчи дол - 964

Девня - 918

Долни чифлик - 1 254

Дългопол – 1 684

Провадия – 1 437

Суворово - 763

Проблем с машинното гласуване е регистриран в една от секциите в Руското училище във Варна и там в момента може да се гласува само с хартиена  бюлетина. „Звънели сме около 10 пъти за тази секция. Кол центърът на формата доставчик нямал възможност да отговори на всички запитвания”, обясни председателят на РИК-Варна Велин Жеков обясни. Той разкри, че отговорът във всички случаи е бил: „Работи се по въпроса”.

Проверката на РИК в няколко секции във Варна, където се гласува машинно, е показала, че този начин са предпочели около 1/10 от упражнилите правото си на глас. 

председателят на РИК-Варна Велин Жеков
Дарик Варна

От началото на изборния ден са регистрирани още няколко сигнала. Първият е бил за неработещи копирни машини в две изборни секции. На място се оказало, че копирна техника има, но не е била включена. 

Проверен е и сигнал за показване как се гласува на образците в тъмна стаичка в една от секциите. Отбелязана била само преференцията, без заграждане на кандидатска листа,  уточни Жеков. След сигнала таблото е било премахнато и сменено с ново и чисто. 

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК