Недоволните от забраната за движение на коли в Морската се включват в изборите
Недоволните от забраната за движение на коли в Морската се включват в изборите / Дарик Варна

Сдружението на собствениците, наемателите и работещите в местността Салтанат ще подкрепи Данаил Папазов в кметската надпревара на местните избори. Решението е взето след много срещи с основните кандидат – кметове и техните щабове, увери председателят на сдружението Кирил Киров. Неговите членове – около 3000 души, сред които адвокати, учители, спортисти, бизнесмени и др, застават и зад листата за общински съветници на коалицията, която издигна Папазов за кмет на града - „Живот за Варна“. До момента не са водени разговори дали хора от сдружението ще намерят място в нея, уточни Киров.

Той обясни, че сдружението ще се включи с експертна помощ, но „ако се наложи“, ще участва и в листата на коалицията.

„Убедени сме, че даваме подкрепата си на мениджър, от когото Варна има нужда. Не даваме подкрепа на партия, която ще работи под диктовката от София. Вярваме в експертните възможности на Данаил Папазов“, посочи Киров.

На въпрос дали са получили конкретни обещания от кандидат-кмета, той отговори:

„Данаил Папазов обеща да бъде безпристрастен кмет на всички варненеци, не на определена група хора“.

Председателят на Сдружението на собствениците, наемателите и работещите в местността Салтанат обясни неговото създаване с нуждата от обединение на единомислещи хора, които вече са „готови да излязат извън частните си проблеми“.

„Варна се превърна в едно неприветливо място. Във Варна е нужен нов политически климат. Няма как да има нови политически отношения, когато има статукво. Пътят е в местната власт да влизат все повече осъзнати граждански общества, които познават проблемите на града отвътре. Днес Сдружението на собствениците, наемателите и работещите в местността Салтанат заявява своята готовност да участва на всички нива в местната власт“, каза още Кирил Киров.

Той припомни, че сдружението води десетки дела срещу общината заради забраната в „Салтанат“ да се движат автомобили. По негови думи до момента нито едно дело не е загубено, а през април миналата година Върховният административен съд е отменил ограничителния режим. Съдействие по казуса обещал британският евродепутат от групата на консерваторите Джефри ван Орден, с когото представители на сдружението имали среща в Брюксел.

Киров припомни, че върху собствениците на имоти в Салтанат е бил оказан безпрецедентен натиск да приемат безропотно една парадоксална ситуация, в която един и същ регулаторен орган – община Варна от една страна издава разрешителни за ползване на жилища, заведения за обществено хранене, спортни площадки, подземни паркинги и гаражи и прибира огромни местни данъци и такси. От друга страна същият този орган се старае да обезсили собствените си нормативни актове и документи.

„В тази ситуация сдружението беше принудено да предприеме поредица от действия. Основно поведохме своята борба в съдебната зала. Към настоящия момент се водят десетки дела от името на сдружението. До момента нито едно от тях не е загубено“ , обясни Киров.

“Политическото безумие на общината претърпя още един крах няколко месеца по-късно. Фирмата, която спечели конкурса, обявен от община Варна, за изработване на подробен устройствен план на територията на Салтанат, се оказа в невъзможност да изпълни поръчката поради фактическото състояние на местността. След проверка извършена от тази фирма се оказа, че собствеността в местност Салтанат е над 60% частна и има стотици урегулирани поземлени имоти от същата тази община Варна, която иска да проектира парк в частните имоти. Получи се абсолютна колизия със закона и фирмата отказа да изпълни тази поръчка. Това бе още едно доказателство за абсолютно неправомерни действия, подтиквани от всякакви други подбуди, но не и законови“, обясни председателят на Сдружението на собствениците на имоти в Салтанат.