/ Агенция „Митници
Задържаното в петък, 25 май, във Варна прекурсорно вещество може да послужи за производство на амфетамини на стойност 500 милиона евро. Това заяви заместник-директорът на Агенция „Митници" Юлиан Мирков. По думите му, на черния пазар килограм от веществото служи за производството на 10 000 таблетки на цена около 20 евро. 

Огромна пратка с дрога спипана на пристанището във Варна

Прахообразното вещество APAA (алфа- фенилацетоацетамид), което се използва за производство на наркотични вещества, е било открито в контейнер, разтоварен от кораб на Пристанище Варна-запад. Първоначално бе съобщено за количество от 6 тона. Впоследствие обаче става ясно, че прекурсорът е 2,5 тона, а останалото количество е лимонена киселина.

Агенция „Митници

Заслугата за разкриване на незаконния трафик е изцяло на митническите органи и разкрит по метода на анализ на риска.Стоката попаднала в полезрението едновременно на два отдела – "Митническо разузнаване и разследване" и "Борба с наркотрафика" в Митница Варна. Първоначалният оглед с рентген не установил нередности. Амфетаминопроизводното вещество  било така старателно подредено, че да заблуди митничарите.

Агенция „Митници

След разтоварването обаче станало ясно, че 100 от общо 300 чувала по 25 кг съдържат забраненото вещество APAA. Забраненото вещество е било в същата опаковка като лимонената киселина, обясни Юлиан Мирков.

Хванаха близо 200 кг хероин на ГКПП Капитан Андреево

Стоката е била натоварена в Китай. Варна не е била крайна точка за нея, разкри окръжният прокурор на Варна Владимир Чавдаров.  

Разследващите имат яснота откъде е поръчано веществото, за къде е било предназначено и кой е получател по документи. Тази информация обаче не бе разгласена, за да не се попречи на разследването.

Дарик Варна

Все още няма задържани. Предстоят още действия и след събиране на нужните доказателства, ще бъдат повдигнати обвинения, поясни прокурор Чавдаров.  

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК