Кръщават улица на строителя на Аспарухов мост
Кръщават улица на строителя на Аспарухов мост / Дарик Варна, архив

Улица в к.к. „Чайка“ ще бъде кръстена на ръководителя на строежа на Аспарухов мост инж. Цаню Цанев. Това реши комисията по култура към Общинския съвет.

„Инж. Цанев е работил по един от знаковите за града проекти в периода от 1972 до 1976 г. Освен че е ръководил строителството, той е отговарял и за поддръжката на Аспарухов мост в експлоатация“, разказа председателят на комисията Даниела Димова.

В биографията на инж. Цанев е записано също, че е роден в Шумен, но от  1942 г. до смъртта си през 2005 г. е работил във Варна.

Признание получи и Катя Папазова, дългогодишния ръководител на театър “Златното ключе” към Общинския детски комплекс. Друга улица в к.к. „Чайка“ ще бъде кръстена на нейно име.

В продължение на 35 години Катя Папазова ръководеше всеотдайно дейността на театъра. Тя е многократен носител на награда Варна и на много международни отличия.

Общинските съветници уважиха и предложенията други две улици в „Чайка“ да носят имената на писателя Атанас Липчев и поета Емил Иванов.

„За Атанас Липчев много хора казват, че ако не беше роден в България,  щеше да бъде Джеймс Клавел на новото време“, изтъкна общинският съветник Марица Гърдева. До края на живота си е председател на Сдружението на писателите във Варна. Носител на награда "Варна" за 2010 г. - годината, в която внезапно умира навръх рождения си ден от сърдечен удар.

По думите й поетът Емил Иванов също е знаково име за пишещите във Варна. Той е дългогодишен редактор на вестник „Кил“ и носител на много национални награди.

Членовете на комисията по култура решиха също да възложат на ресорната дирекция в общината да разработи правила за учредяване на програма „Култура“. Тя има срок от 1 месец да изпълни задачата.

„Община Варна е длъжна да има такава програма. Имаме друга форма на подкрепа на културата – „Варна – територия на творчество“, но е редно да има фонд или програма „Култура“, коментира Даниела Димова.

Дирекцията по култура ще трябва да разработи и стратегия за развитие на културата през следващите 10 г.  Срокът, който общинските съветници й поставиха за изработването на документа, е три месеца.

Общинският съветник Марица Гърдева поиска стратегията да е 7-годишен период в съответствие със следващия програмен период, който продължава до 2020 г.

Димова отговори, че се търси устойчивост в развитието на културата. Тя се позова и културните стратегии на София и на Бургас, които са за  периода 2014-2024 г.