Петър Здравков
Петър Здравков / снимка: Дарик Варна
Искат най-тежката присъда за шофьора без книжа, прегазил балетист във Варна
101596
Искат най-тежката присъда за шофьора без книжа, прегазил балетист във Варна
  • Искат най-тежката присъда за шофьора без книжа, прегазил балетист във Варна
Максимална присъда за неправоспособния водач, който през есента на миналата година прегази на варненски булевард балетиста Мартин Чикалов и избяга от местопроизшествието, поиска прокуратурата при разглеждането на делото пред Апелативния съд в морската столица. 

Петър Здравков Мартин Чикалов
снимка: Дарик Варна

На първа инстанция Петър Здравков получи присъда от 9 години „лишаване от свобода”. Тя беше намалена с 1/3 и стана 6 години затвор, тъй като подсъдимият призна вината си и делото беше гледано по съкратената процедура. За повдигнатите обвинения законът предвижда наказание от 3 до 15 години затвор. Това означава, че дори на втора инстанция да получи максималния размер, Здравков ще прекара зад решетките 10 години. 

Шофьорът без книжка, убил балетист във Варна, влиза в затвора за 6 години

Тежкият инцидент стана във вечерните часове на 10 септември 2018 г. на булевард „Приморски”, в близост до Летния театър. На 30 метра от пешеходната пътека 37-годишният Мартин е пресичал платното, бутайки велосипеда си, когато е бил пометен от „БМВ”-то на Петър. Според съдебната експертиза, водачът се е движил в оживения район с над 114 км/ч при разрешени в участъка 50 км/ч. В последния момент се е опитал да спре, като при сблъсъка скоростта му е била 77 км/ч. Тялото на балетиста е прелетяло над 30 метра, а велосипедът е изхвърчал на около 45 метра. 

След катастрофата 25-годишният Петър се укри и чак на следващия ден се предаде в полицията. В кръвната му проба бяха открити следи от кокаин и канабис

Петър Здравков Мартин Чикалов
снимка: Дарик Варна

„Честно казано, в 25-годишната си кариера не съм виждал случай с такава съвкупност от отегчаващи обстоятелства”, заяви в съдебната зала апелативният прокурор Станислав Андонов. Според него наложеното от Окръжния съд наказание в средния размер е несправедливо, тъй като няма баланс между смекчаващите и отегчаващите вината обстоятелства. 

Държавният обвинител посочи, че Здравков никога не е имал правоспособност и вече е санкциониран с глоба заради шофиране без книжка. Въпреки проблемите със зрението не е носил диоптрични очила по време на катастрофата, а преди сблъсъка е извършил поредица от опасни маневри, застрашавайки другите водачи.

Шофьорът без книжка, убил балетист във Варна, обжалва 6-годишната си присъда

„Истинско чудо е, че такъв инцидент не се е станал по-рано. Въпросът не е бил дали, а кога ще се случи нещо подобно”, каза Андонов. Той добави, че не може да се вярва на изразеното от Здравков съжаление за инцидента. 

Петър Здравков Мартин Чикалов
снимка: Дарик Варна

Шофирането без правоспособност и напускането на местопрестъплението са част от състава на повдигнато обвинение и не могат да бъдат отегчаващи обстоятелства, заявиха от защитата. Адвокат Александър Атанасов изтъкна, че Здравков е млад, с чисто съдебно минало, с добри характеристики и с трудови навици

Джигитът, блъснал и убил балетиста във Варна, имал проблеми със зрението и карал с над 70 км/ч

Според защитата, първоинстанционният съд не е отчел, че Мартин Чикалов е бил с 1,19 промила алкохол в кръвта и в това състояние на леко опиянение е загубил внимание и концентрация. 

Петър Здравков Мартин Чикалов
снимка: Дарик Варна

Балетистът е бил облечен в тъмни дрехи, а видимостта е била ограничена. Освен това е бил без светлоотразителна жилетка и светлоотразители на велосипеда, който е бутал, посочиха още от защитата. Според адвокатите на Здравков има превес на смекчаващите обстоятелства и те настояха за условна или по-лека присъда

Самият подсъдим заяви лаконично в последната си дума, че изключително много съжалява за отнетия от него човешки живот

Майката на прегазения балетист Вера Чикалова
Майката на прегазения балетист Вера Чикалова; снимка: Дарик Варна

„Искам да бъде наказан най-строго, защото за убийство не може да има прошка и разни намаления на присъдата. Той утре ще убие още и още. Мозъкът му, ако въобще има такъв е увреден, и той ще убива”, коментира след края на съдебното заседание майката на прегазения балетист Вера Чикалова.  

Майката на прегазения балетист Вера Чикалова
снимка: Дарик Варна

Преди процеса близки и колеги на Мартин Чикалов се събраха на мълчалив протест с искане за справедлива присъда. 

Преди процеса близки и колеги на Мартин Чиколов се събраха на мълчалив протест с искане за справедлива присъда. 
снимка: Дарик Варна

Преди процеса близки и колеги на Мартин Чиколов се събраха на мълчалив протест с искане за справедлива присъда. 
снимка: Дарик Варна

Варненският апелативен съд ще оповести решението си в срок до два месеца.