Петър Здравков в коридора на Съдебната палата
Петър Здравков в коридора на Съдебната палата / Дарик Варна
Неправоспособният водач Петър Здравков, който уби на варненски булевард балетиста Мартин Чикалов и избяга от местопроизшествието, ще лежи 6 години в затвора. Варненският окръжен съд му наложи наказание от 9 години „лишаване от свобода”, което беше намалено с 1/3, тъй като подсъдимият призна вината си делото беше гледано по съкратената процедура. За повдигнатите обвинения законът предвижда наказание от 3 до 15 години затвор. 

На първа инстанция процесът приключи 3 месеца след тежката катастрофа, станала на 10 септември на булевард „Приморски”, в близост до Летния театър.
37-годишният Мартин е пресичал с колелото си платното на 30 метра от пешеходната пътека, когато е бил пометен от „БМВ”-то на Петър. Според съдебната експертиза водачът се е движил в оживения район с над 114 км/ч при разрешени в участъка 50 км/ч. В последния момент се е опитал да спре, като при сблъсъка скоростта му е била 77 км/ч. Тялото на балетиста е прелетяло над 30 метра, а велосипедът му е изхвърчал на около 45 метра

След инцидента Петър се укри и чак на следващия ден се предаде в полицията. В кръвната му проба бяха открити следи от кокаин и канабис

Колата БМВ, с която бе убит Мартин Чикалов
Колата БМВ, с която бе убит Мартин Чикалов; снимка: Виктория Енева, Фейсбук

Десетки души са станали очевидци на катастрофата, като някои от тях сами са потърсили разследващите, за да свидетелстват. Това се случва изключително рядко и показва обществената нетърпимост към подобен род престъпления, изтъкна прокурор Галина Минчева. Тя изрази съжаление, че в съдебната зала не може да бъде показан запис от сблъсъка, тъй като делото е по съкратената процедура. 

Прокурорът изтъкна, че Петър е избягал, въпреки че е видял лежащия в безпомощно състояние Мартин. Тя определи поведението на подсъдимия като самонадеяно, който, освен че е неправоспособен, е седнал зад волана и без очила. Такива е трябвало да носи, понеже от детска възраст е с далекогледство.

От държавното обвинение поискаха присъда над средния размер след редукцията с 1/3. Като единствено смекчаващо обстоятелство прокурор Минчева посочи чистото съдебно минало на подсъдимия. Той обаче има две криминални регистрации за увреждане на чуждо имущество и за кражба, както и два акта за шофиране без правоспособност. 

Убитият Мартин Чикалов
Убитият Мартин Чикалов; снимка; Държавна опера – Варна

Защитата на Петър настоя за условно наказание. Неговият адвокат Александър Атанасов посочи, че загиналият Мартин е съпричинител на катастрофата, тъй като не е пресичал на пешеходна пътека, а на място с ограничена видимост. Бягството му от местопроизшествието пък се дължало на уплаха и стрес. Адвокатът изтъкна още, че кръвната проба на починалия балетист е показала 1,19 промила алкохол.   

Пред съда подсъдимият заяви единствено, че съжалява за случилото се.  

Близките и колегите на Мартин Чикалов, които бяха в изпълнили съдебната зала, останаха неудовлетворени от присъдата. Недоволство изрази и Вихър Найденов, адвокат на майката на Мартин Вера Чикалова. 

„Това е емблематичен случай с отзвук в цялата страна, в който е засегнат общественият интерес. Досъдебното производство свърши изключително бързо, имам призив навсякъде да се работи по този начин. Изходът на делото беше ясен и нямаше друга възможност освен осъдителна присъда. Считам обаче, че този случай е от тези, при които трябва да се налага максимално наказание”, коментира Найденов. 

„Законодателят може би трябва да помисли върху процедурата със съкратено следствие, защото тя оставя привкус на неудовлетвореност у пострадалите, а и у обществото. Все пак имайте предвид, че определеното от съда справедливо наказание е 9 години „лишаване от свобода”, заяви  временният  окръжен прокурор на Варна Радослав Лазаров. 

Решението на съда не е окончателно и може да бъде обжалвано.  

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК