/ Съдебната палата
Неправоспособният шофьор, осъден на първа инстанция на 6 години затвор за причиняване на пътя смъртта на артист от варненския балет, обжалва присъдата. 

Шофьорът, който прегази балетист във Варна и избяга, поиска да излезе на свобода преди делото

Състав на Варненския апелативен съд ще разгледа утре,17 май, жалбата на подсъдимия Петър Здравков, срещу присъдата на Варненския окръжен съд, информират от апелативната инстанция.

Шофьорът без книжка, убил балетист във Варна, влиза в затвора за 6 години

Окръжният съд призна вината на Здравков за това, че на 10 септември миналата година във Варна, при управление на лек автомобил, нарушил правилата за движение по пътищата, превишил разрешената скорост за движение в населено място и по непредпазливост причинил смъртта на Мартин Чикалов.

Подсъдимият не само избягал от местопроизшествието, но е управлявал автомобила без да има необходимата правоспособност и след употреба на кокаин и канабис, припомнят от пресслужбата на Апелативния съд.

Делото за убития на пътя балетист влиза в съда

Пред първата съдебна инстанция подсъдимият се възползва от привилегията на съкратеното съдебно следствие, призна вината и фактите, посочени в обвинителния акт. Съдът му присъди наказание 9 години лишаване от свобода, което редуцира с една трета.

Именно това наказание от 6 години затвор при първоначален общ режим Петър Здравков обжалва. Подсъдимият намира, че присъдата му е неправилна, незаконосъобразна и явно несправедлива. 

Джигитът, блъснал и убил балетиста във Варна, имал проблеми със зрението и карал с над 70 км/ч

На 10 септември м.г. неправоспособният Петър шофирал по бул. „Приморски“, със 114,6 км/ч а в момента на удара в тялото на балетиста скоростта на автомобила му е била 77 км/ч. Смъртта на Мартин е следствие от тежка черепно-мозъчна травма.

След пътно-транспортното произшествие Петър напуснал мястото и се укрил от органите на реда. Не е бил открит на адреса на родителите си. Веднага бил обявен за общодържавно издирване, а на следващия ден след разговор с адвокат той се явил в полицията.

Утрешното заседание на Апелативния съд е насрочено за 11.00 часа. Близки и колеги на загиналия Мартин Чикалов  ще се съберат преди това пред съдебната палата с искане за по-тежка присъда на Петър Здравков. 

„Смятаме, че при такова количество утежняващи вината обстоятелства ефективната присъда трябва да бъде максимална - 15 години. Много е важно да покажем, че нашето общество иска справедливост. Затова се събираме пред съда на 17 май в 9.40 часа. Мирни, силни и единни”, се посочва във фейсбук поканата за събитието.


За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК