Хиляди се включват в празничното шествие във Варна

/ live.varna.bg, архив
Хиляди деца, ученици, студенти и техните преподаватели ще включат в празничното шествие във Варна за 24 май – Ден на българската просвета и култура и на славянската писменост.

Честванията ще започнат в 9:20 часа с благодарствен молебен в Катедралния храм „ Успение Богородично“. 

Точно в 10.00 ч. на площад „Св. Св. Кирил и Методий“ ще бъде издигнат българският флаг, след което ще бъде изпълнена фолклорна композиция от училищни състави. 

Под звуците на химна „Върви, народе възродени“ ще тръгне празничното шествие, което традиционно се повежда от ученици и учители от ОУ „Св. Св. Кирил и Методий". След тях ще бъдат блоковете на училищата, които са носители на тазгодишната „Награда Варна“ и честват юбилеи - Националното училище по изкуствата „Добри Христов“  (75 години), ОУ „Захари Стоянов“  (50 години) и Гимназия с преподаване на чужди езици „Йоан Екзарх“ (25 години). 

Общо 110 блока с представители на детски градини, училища, университети, на образователни, културни, спортни и социални институции ще се включат в празничното шествие. За първи път то ще се движи в две успоредни колони в отделните платна на бул. „Мария Луиза“ до кръстовището с бул. „Сливница“. След това част от блоковете ще продължат по бул. „Осми Приморски полк“, а друга - по бул. „Сливница“.

В 11.00 часа пред входа на Морската градина ще започне концерт под мотото „Да поиграем на празника” на фолклорен ансамбъл „Варна“.