Веселин Марешки
Веселин Марешки / БГНЕС
Делото за рекет и побой срещу зам.-председателя на Народното събрание  и лидер на партия „Воля” Веселин Марешки ще се гледа по съкратената процедура без разпити на всичките десетки свидетели и вещи лица, дали показания по време на досъдебното производство. За това се разбраха страните в процеса при поредния му старт във Варненския окръжен съд, съобщава вестник „Труд”.

Марешки и Красимира Колева са обвинени в изнудване на наемателя на пицария „Ред хот” Асен Миланов и за увреждане на имуществото му. Срещу политическия лидер има и обвинение за лека телесна повреда на общинския съветник Костадин Костадинов.

Дело за рекет срещу Марешки започва отначало във Варна

Очаквам този цирк накрая да приключи и да няма репресии срещу съдебния състав, за да вземе той решение според фактите, а не под прокурорски натиск. По съдебен ред вече доказах, че други са се нанесли в имоти на моето семейство. Няма как да се говори за рекет за нещо, което е твоя собственост”, обясни преди старта на заседанието Марешки.

Адвокатите му поискаха за разпит да бъдат призовани 11 свидетели, а тези на частните обвинители – още трима. Потвърден бе гражданският иск на Асен Миланов към Марешки и Колева за 40 000 лева неимуществени и още близо 15 000 имуществени вреди.

Марешки иска прокуратурата да провери има ли политически чадър над него

Другият частен обвинител Костадин Костадинов не предяви граждански иск, но бе видимо изнервен от факта, че следващото заседание на съда ще е чак на 8 декември заради липса на свободна зала и ангажименти на защитниците.

„Делото отдавна трябваше да е приключило, а още е на първа инстанция и пак влиза в цикъл на протакане. Сигурно ще се влачи поне още година. Такава е системата у нас – за управляващи  за хора с пари закони няма”, коментира Костадинов след края на заседанието.